Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Simulované požáry pomáhají policejním i hasičským vyšetřovatelům při spolupráci v rámci ohledání místa požáru

V Pardubickém kraji je spolupráce hasičských a policejních vyšetřovatelů na velmi dobré úrovni. Aby se policejní kriminalisté lépe orientovali a pohybovali na požářišti, připravil pro ně HZS Pardubického kraje sérii simulovaných požárů s následným ohledáním.

Vedle dobré spolupráce s policií byla ze strany Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, jmenovitě pplk. Ing. Miroslavy Nejtkové, zahájena spolupráce i s Vězeňskou službou ČR. Pro její zaměstnance, kteří se musejí zabývat problematikou zjišťování příčin vzniku požárů je připraven speciální týdenní kurz. Na přípravě kurzu se podíleli společně příslušníci HZS Pardubického kraje a IOO Lázně Bohdaneč. Připravovaný kurz se liší od kurzů pořádaných pro kriminalistické techniky a to zejména v délce a rozsahu problematiky vyšetřování příčin vzniku požárů.

Tým příslušníků pplk. Ing. Miroslava Nejtková Kpt. Bc. Daniel Norek, a plk. Mgr. Pavel Nejtek připravili několik modelových situací požárů na běžných místech s ohledem na časté příčiny vzniku požáru. Vycházejí tak z praxe v oblasti ZPP, prevence a spolupráce s jednotkami požární ochrany na místě. Zde je třeba poděkovat i příslušníků jednotky PS Pardubice, kteří při přípravě požářišť asistují a provádějí hašení cvičných požárů.

Pro kriminalisty a zaměstnance vězeňské služby byla připravena hala, která byla rozdělena do několika úseků, ve kterých se modelovaly požáry. Jednou z modelových situací byl požár v dílně, kdy okuje od sváření zapadla do hořlavého materiálu. Vyšetřovatelé hasičů namodelovali také požár v ubytovně, kdy na jedné z postelí došlo k požáru od odhozeného nedopalku cigarety.

Několik požárů proběhlo i v provizorní kanceláři, kde hořel například počítač nebo byl simulován požár úmyslného zapálení. Vyšetřovatelé z HZS Pardubického kraje také nasimulovali požár v kuchyni, kdy vlivem nedbalosti při manipulaci s mikrovlnou troubou došlo k požáru s následným rozšířením i na kuchyňskou linku.

Všechny simulované požáry se zaznamenávaly a sledovaly pomocí termokamer. Následují den pak proběhlo samotné ohledání jednotlivých případů policejními kriminalisty, pod vedením hasičských vyšetřovatelů.

Některé simulace uvidíte i v naší video reportáži.

Sdílet