Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik hasičů při záchraně osob z hlubokých výkopů vedl zahraniční lektor Francesco Rossetti

Celkem čtrnáct příslušníků HZS se účastnilo v úterý a středu dvoudenní pravidelné odborné přípravy zaměřené na záchranu osob z hlubokých a poškozených výkopů.

Mezi účastníky bylo jedenáct hasičů HZS JMK a tři příslušníci USAR teamu HZS Moravskoslezského kraje. Výcvik vedl známý zahraniční lektor Francesco Rossetti.

Nedaleko Brna, ve výkopu vyhloubeném pro účely výcviku, hasiči cvičili s materiálem a výbavou, kterou mají i v reálných podmínkách k dispozici. Modelové situace výcviku vytvářel lektor Rossetti. Muž, jenž má za sebou dvacetiletou hasičskou praxi a podílel se například na poválečné obnově hasičské služby v Iráku.

Hasiči si připomněli získané znalosti z obdobného výcviku, který se konal v loňském roce. Stěžejní část dvoudenní akce byla zaměřená na praktické nácviky zajištění a záchrany osoby v hlubokém výkopu pomocí speciálních stabilizačních sad a dřevních doplňků. Hasiči si také ukázali možnosti v případě, že je výkop poškozen a prakticky si tak vyzkoušeli různé situace a kombinace využití stabilizační sady.

Stabilizační sada je soubor prostředků sloužící k zajištění konstrukcí budov a výkopů, které hrozí sesutím. Hasiči HZS JMK disponují takovou sadou na stanici Lidická v Brně a praxe ukázala, že tento speciální prostředek má u hasičů své opodstatnění.

Před necelým týdnem využili hasiči stabilizační sadu ve Vnorovech na Hodonínsku, kde po nárazu auta do rodinného domu došlo k částečné destrukci stěny objektu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet