Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici D1 shořel kamion

Na 1,8 milionu korun vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil škodu způsobenou 18. prosince při požáru kamionu se zahradní technikou na 204. kilometru dálnice D1 v okrese Brno-venkov.

Kamion IVECO s přívěsem začal hořet 36 minut po půlnoci ve směru na Ostravu. Šestačtyřicetiletý řidič kamionu, který za jízdy zpozoroval plameny v nákladním prostoru, stačil zastavit v odstavném pruhu a od kamionu odpojit plně naložený přívěs. K likvidaci požáru vyjely tři jednotky profesionálních hasičů. První jednotka hasičů byla na místě do čtyř minut po ohlášení, při jejím příjezdu byl v plamenech nákladní prostor kamionu a požár se šířil i na kabinu vozidla. Hasiči požářiště nasvítili elektrocentrálami a proti plamenům postupně nasadili tři práškové ruční hasící přístroje a čtyři vodní proudy se smáčecí pěnou. Přes intenzívní zásah, který si vyžádal úplné uzavření dálnice ve směru na Ostravu, se oheň rozšířil na celý kamion. Požár se podařilo dostat pod kontrolu krátce po 1. hodině, likvidace byla ukončena v 1:52 hodin. Protože kamion hořel na dálničním mostu přes silnici do obce Podolí u Brna, část použité smáčecí pěny stekla do okolního terénu. Pěna však stekla do prostoru mezi silnicí do obce a polem, do zdejšího potoka nepronikla. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Po uhašení vraku kamionu hasiči na dálnici pomohli silničářům při očistě vozovky a zbytky pěnidla stáhli z jízdního do odstavného pruhu.
Požár kamion zcela zničil. Hodnotu kamionu IVECO vyrobeného v roce 2001 vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 500 tisíc korun, hodnotu zničeného nákladu zahradní techniky pak na 1,3 milionu korun, celková škoda způsobená požárem tedy dosáhla 1,8 milionu korun. Pohotovým zásahem řidiče, který v počáteční fázi požáru odpojil přívěs kamionu, zůstal nepoškozen plně naložený vlek v celkové hodnotě 700 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, vrak vozidla zkoumají specialisté HZS a Policie ČR.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet