Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příslušníci z operačního střediska HZS Jihomoravského kraje absolvovali speciální kurz, umí teď lépe komunikovat se sebevrahy

Příslušníci sloužící na operačním a informačním středisku HZS JMK absolvovali 26. a 27. února instrukčně metodické zaměstnání s názvem Komunikace se sebevrahy v operačním řízení.

Ilustrační foto

Jedna z nejnáročnějších situací příslušníků na tísňových linkách 112 a 150 je komunikace se sebevrahem. Pro zkvalitnění komunikačních schopností v těchto situacích se příslušníci zařazení na krajské operační a informační středisko účastnili speciálního kurzu.

Příslušníci absolvovali kurz pod vedením psychologa. Učili se praktické postupy v komunikaci s osobami demonstrujícími úmysl sebevraždy.

V úvodu se hasiči seznámili s teoretickou rovinou problematiky sebevražd a psycholog jim nastínil algoritmus telefonického rozhovoru se sebevrahem. Předvedl také konkrétní komunikační doporučení pro podobný rozhovor.

V praktické části výcviku si všichni účastníci výcviku vyzkoušeli průběh rozhovoru s osobou demonstrující úmysl sebevraždy. V konkrétních modelových případech museli řešit vzniklé situace. Zvolené postupy potom s psychologem analyzovali.

Dvoudenní výcvik jeho účastníci hodnotili jako pozitivní a je pravděpodobné, že se bude v budoucnu opakovat.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet