Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Morkovich-Slížanech mají nově automatizovaný defibrilátor, záchranka k nim jezdí z daleka

Dne 26. února 2013 byl ve firmě Hanhart Morkovice s.r.o. předán z rukou výkonného ředitele p. Jiřího Vinklárka věcný dar do výbavy jednotky dobrovolných hasičů města Morkovice-Slížany (kat. JPO II/1).

Jedná se o automatizovaný externí defibrilátor zn. LIFEPACK. Toto zařízení umožňuje provést účinnou resuscitaci zraněné osoby i nezdravotnickým záchranářem. Pořizovací cena přístroje byla 40 000,– Kč.

Po projednání žádosti s majitelem firmy jsme se shodli, že toto zařízení bude určitě přínosné. Jsou to podle nás dobře vynaložené prostředky.

Jiří Vinklárek, ředitel firmy


Nechceme v žádném případě nahrazovat činnost zdravotnické záchranné služby ale hasiči našeho města jsou u většiny zásahů dříve než posádka ZZS. Jen v loňském roce měla jednotka okolo 80 výjezdů.

Právě dlouhý dojezdový čas nejbližší posádky ZZS hrál v žádosti o zakoupení velkou roli.

U srdečních příhod minuty hrají nesmírnou roli. S každou další šance na přežití klesá. Pokud se tedy nezačne s defibrilací do 10 minut je už vždy ve většině případů pozdě.

Srdeční příhoda může potkat opravdu úplně každého!


Všichni členové projdou v co nejkratší době důkladným odborným zaškolením. Po zaškolení bude automatizovaný externí defibrilátor také zanesen do systému zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje.


Repase TATRY: CAS 32 T815 pro JSDH Morkovice-Slížany


Je velmi potěšující zjištění že ani soukromé firmě není bezpečnost a zdraví občanů Morkovic-Slížan i regionu morkovska lhostejná.


Oficiálního předání se zúčastnil také starosta města Mgr. Pavel Horák. I on sám před nedávnem zažil situaci, kdy při záchraně lidského života čekali na příjezd sanitky téměř pětadvacet minut.

Auto srazilo člověka a těch pětadvacet minut, než sanitka přijela, bylo nekonečných. Ze začátku, když se zdálo, že ztratí vědomí a budeme ho muset oživovat, zavládla panika,“ přiznal starosta a dodal také, že je velmi rád, že přístroj skončil právě v Morkovicích.

Jsem strašně rád, že tady bude a může pomoci při záchraně života: i když bych samozřejmě na druhou stranu uvítal, kdyby se vůbec nemusel použít.

dodal starosta města Pavel Horák

Na tom se shodli všichni, kteří byli u předání přítomni.

Chceme touto cestou moc poděkovat i za všechny občany Morkovic-Slížan firmě Hanhart Morkovice s.r.o. za zakoupení tohoto život zachraňujícího přístroje.

Hasiči Morkovice-Slížany

Sdílet