Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičně zachraňovali zraněné z hořícího objektu bývalé náchodské Tepny

V sobotu 2. března 2013 v odpoledních hodinách začal z objektu bývalé náchodské Tepny stoupat hustý černý dým. Za zvuku sirén vjela vozidla družstev JSDH Náchod (SDH Náchod, SDH Lipí a SDH Běloves) do areálu, aby v nich jedoucí hasiči uhasili požár, vyhledali osoby a poskytli jim předlékařskou první pomoc.

Jednalo se o taktické cvičení na rozsáhlý požár a vyhledávání osob z trosek hořící budovy. Cílem cvičení bylo prověřit zejména vybavení, stav techniky a technických prostředků družstev JSDH Náchod na daný typ zásahu, organizační a velitelské schopnosti velitelů jednotek a velitele zásahu.

Podle velitele cvičení, p. Stanislava Hrudíka, bylo cílem cvičení dále ověřit i schopnosti strojníků při dodávce vody na požářiště, součinnost družstev při tvoření dopravního a útočného vedení, také zjistit způsob, funkčnost dorozumívání mezi zasahujícími hasiči, ověření akceschopnosti a jejich dojezdové časy na místo zásahu, součinnost se záchrannou službou a seznámení zúčastněných se situací, zvláštností a problematikou zásahu.

Družstva se shromáždila v Tepenské ulici. Velitel cvičení upřesnil účel cvičení a vydal rozkaz k provedení cvičení. Po příjezdu na místo velitel zásahu určil místo nasazení a činnost jednotlivým družstvům. Poté se družstva rozmístila na místa určení a začala plnit stanovené úkoly. Zásah na požár a vyhledávání zavalených a zraněných osob ztěžoval hustý kouř, proto hasiči pracovali v dýchací technice.

Další z překážek, které na zasahující hasiče pořadatelé přichystali, byl samotný areál bývalé Tepny, jejíž současný stav na první pohled vypovídá o náročnosti celého cvičení. Ranění byli po vyhledání vynášeni mimo objekt, kde byli ošetřeni. Po ošetření byli transportováni a předáni záchranné službě.

Cvičení bylo provedeno prakticky s použitím vody, dýchacích přístrojů a dalšího vybavení družstev do té míry, aby se co nejvíce přiblížilo skutečnému zásahu. Cvičení se zúčastnilo 33 hasičů a byla použita vozidla typu: CAS-MAN, DA-FORD, CAS-24 Liaz, VW – Transporter, CAS-25-RTHP, VW-Transporter.

Podle slov velitele zásahu, Michala Másla, se akce vydařila bez komplikací. Požár byl uhašen, osoby vyhledány a ošetřeny. Na veškerou práci hasičů dohlíželi příslušníci HZS a záchranné služby, se kterými bude provedeno podrobné vyhodnocení příští týden.

Figuranti byli nalíčeni a namaskováni velmi odborně a jejich chování také věrohodně odpovídalo druhu simulovaného zranění. Cvičení přihlíželi civilisté, kteří zprvu nevěděli, že se jedná o cvičení. O zásahu hasiči přesto předem informovali HZS, PČR, ZZS, starostu města Náchoda a vlastníky přilehlých objektů.

Hasiči děkují: jednateli společnosti Vodní záchranné a dopravní služba Náchod, s.r.o. Bc. Vratislavu Vrábelovi za zapůjčení sanitního vozidla, fotografce Karolíně Kubcové – Trudičové Fotoateliér Traudy Červený Kostelec, Jakubu Šimkovi z firmy RedRes, s.r.o. a všem figurantům.

V odkazu níže naleznete kompletní fotogalerii ze cvičení.

Text: JSDH Běloves – http://sdhbeloves.webnode.cz/

Foto: Jiří Polák – http://jp1974.rajce.idnes.cz/…NA_2.3.2013/

Sdílet