Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sobotní požár zničil rodinný dům na Trutnovsku, u vymetacích otvorů komínu chyběla dvířka

Šest jednotek hasičů vyjelo v sobotu 2. března večer k požáru staršího rodinného domu v obci Žireč u Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena ve 20:44 hodin.

Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a také z Trutnova, dále dobrovolní hasiči z Hajnice, Bílé Třemešné, Dubence a Choustníkova Hradiště.

Při příjezdu první jednotky na místo byl požár ve třetí, tedy předposlední, fázi a hořela celá sedlová střecha domu. Uvnitř bydlel starý muž, který nevěděl, že mu hoří střecha. Všímaví sousedé vyvedli nezraněného muže bezpečně ven.

I přesto, že pán nejevil známky zranění byla na místo přivolána záchranná služba, která jej převezla do nemocnice na vyšetření kvůli možnému nadýchaní zplodin hoření. Hasiči uzavřeli hlavní uzávěr plynu a snažili se dostat požár brzy pod kontrolu.

Rozsáhlý požár střešní konstrukce, půdy a uskladněných věcí hasiči lokalizovali ve 21:38 hodin. Následně museli vyklidit zničené věci z půdního prostoru, rozebrat poškozenou střešní konstrukci a dohasit ohniska požáru.

Požár byl zlikvidován v neděli 3. března před půl čtvrtou ráno. Plameny zničily kromě střešní konstrukce a věcí na půdě také stropní konstrukce, elektroinstalaci, vybavení místností jako byl nábytek, spotřebiče, nádobí, dále okna a dveře. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 700 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 300 tisíc korun.

Šetřením a ohledáním místa bylo zjištěno, že požár vznikl od komínového tělesa, které mělo v půdním prostoru otevřené otvory do komínových průduchů pro vymetání sazí. U vymetacích otvorů chyběla dvířka a žhavé spaliny a jiskry unikaly při topení do půdního prostoru, na dřevěné bednění střešní konstrukce a skladované hořlavé látky.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet