Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

STAVÍME CISTERNU: Zvolili jsme vhodný přístup k vybavení vozu

Minulá část našeho unikátního seriálu rozhodla o tom, kde se bude vozit vybavení a čím bude kryto. Ne vše bude vzhledem k rozdílné výšce jednotlivých hasičů dostupné ze země.


VÝBĚR


Podvozek námi stavěné cisterny není určen pro městský provoz, bude tudíž vyšší. S tím je spojeno i uložení vybavení, které se tak nachází výš, než u městských automobilů. Musíme se pro něj nějak dostat a řešením jsou tak například i pomocné stupačky.

Ty se montují v několika variantách. Můžeme mít stupačky, buďto coby výklopnou spodní část, kdy slouží i jako kryt skříně s vybavením, dále můžou být výklopné, ale s umístěním uvnitř za roletou uvnitř skříně, nebo existuje provedení stupačky jako výsuvné, umístěné pod roletovou skříní. Tolik první skříň za kabinou.

Nejproblematičtější bývá druhá skříň, ta je umístěna nad blatníkem a pro výbavu je zde složitější se dostat. Existují dvě varianty, jak toto ulehčit. První je stupačka, která se vytvoří spojením těch u první a poslední skříně. Pak máme možnost použít třeba výklopný blatník.


ROZHODNUTÍ


Pro svou cisternu jsme sice zvolili podvozek s centrální nosnou rourou, který má díky své konstrukci velmi nízké těžiště a umožňuje položit nástavbu níže, nicméně i mezi hasiči jsou ti, kterým ani toto řešení nestačí. Pro jejich pohodlí budeme volit stupačky.

Přední roleta bude až dolů. Stupačka se bude nacházet až pod ní a bude výsuvná – toto řešení používá například nástavbář Magirus. K dosažení na vybavení v prostřední roletě poslouží výklopný pochozí blatník. U zadní rolety použijeme sklopnou a otočnou stupačku. Zadní skříň s čerpadlem bude lépe dostupná také s výklopnou stupačkou v podobě malého schůdku pod nástavbou.

Všechny stupačky budou konstruovány tak, že nebudou zasahovat do prostoru skříně ani samotné rolety a nebude nutné s nimi manipulovat v případě, že hasič dosáhne pohodlně.

Sdílet
Seriál: POŽÁRY.cz staví cisternu pro Spodní Břízu