Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

STAVÍME CISTERNU: Vybrali jsme konfiguraci úložných skříní a jejich krytí

V jedné z předchozích částí našeho unikátního seriálu jsme vybrali materiál, ze kterého bude nástavba vyrobena. Dnes se podívejme na to, v jaké konfiguraci bude, myšleno uspořádání skříní na uložení vybavení a čerpadla.


VÝBĚR


V České republice je suverénně nejrozšířenější konfigurace provedení hasičské nástavby s trojicí úložných prostor na obou bocích (celkem šest) a sedmou skříní vzadu, v níž je čerpadlo.

Toto řešení je bráno jako tradiční a třeba u vozidel CAS K 25 Liaz byly nosné dva sloupky prakticky nutností. Dnes tomu tak není, ale tři skříně jsou stále fenoménem.

Druhým možným řešením nástavby je provedení jen s dvojicí skříní na obou bocích. V této konfiguraci je evidentně lepší přístup k uloženému vybavení, protože nepřekáží sloupek navíc, jako u třech rolet. Dvě skříně jsou u hasičských vozidel rozšířenou záležitostí zejména v Německu či Francii, ale i tam jsou pochopitelně třískříňová auta.

Co může sloužit jako kryt skříní? Rolety, a když už rolety, tak pochopitelně ty s průběžným madlem, nikoliv se středovým zámkem.

Tolik tedy klasika a nyní se podívejme na poněkud zvláštní řešení nástaveb. Existují vozy, které mají místo rolet dveře, pro jejich podporu hovoří názor, že jsou méně náchylné k poškození. Na druhou stranu může nastat problém s jejich otevřením, když se zastaví v místě, kde není kolem vozu dostatek prostoru.

Dalším provedením je extravagantní otevírání celého boku nástavby směrem nahoru pomocí plynových vzpěr. To ale na námi stavěný automobil nepovažujme za vhodné řešení. Když už, tak by se mohlo přemýšlet o stylu Compact Line, kde se elektronicky vysouvá jedna velká roleta, kryjící celý bok, ale toto nebylo zatím na takto velký automobil aplikováno.

Aby byl výčet úplný, musíme rozhodnout, co bude krýt skříň s čerpadlem. Roleta čí nahoru výklopné dveře? K roletě není co dodat, dveře mají alespoň omezené schopnost uchránit strojníka před nepřízní počasí. Existuje i varianta dva v jenom, čili rám dveří, ve kterém je roleta a dle potřeb a počasí lze otevřít to či ono.


ROZHODNUTÍ


Po klasické výměně názorů jsme se rozhodli pro tradiční řešení tří skříni s roletkami na obou bocích. Samozřejmostí jsou podélná madla. Sloupek navíc není nikterak velký problém, což dokazuje skutečnost, že se toto řešení neustále používá i u světových renomovaných výrobců hasičských nástaveb.

Prostor čerpadla bude kryt zmiňovaným systémem dva v jednom. Rám dveří s madlem a vestavěnou roletou. Z našeho pohledu se jedná o nejefektivnější řešení.

Délku rolet vyřešíme v souvislosti s přístupem k vybavení v další části našeho seriálu.

Sdílet
Seriál: POŽÁRY.cz staví cisternu pro Spodní Břízu