Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár bytu v Kladně – Kročehlavech si vyžádal lidský život a zranění uživatele

Požár bytu v Kladně – Kročehlavech, Anglické ulici byl na tísňovou linku hasičů ohlášen v úterý 5. března 2013 v 19:41 hodin. Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyslalo na místo události zásahovou jednotku ze stanice Kladno s technikou CAS 24 T815 TERRNO, CAS 30 T815, AZ 30 CAMIVA a vyšetřovatele požárů.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár bytu ve 4. nadzemním podlaží bytového domu, přičemž plameny vyšlehávaly z balkonu bytu nad střechu domu. Hasiči ihned provedli bojové rozvinutí jednoho útočného C proudu po schodišti a v dýchací technice zahájili průzkum bytu z důvodu podezření na výskyt osob v bytě, což bylo následně upřesněno uživatelem bytu, který stihl z bytu vyběhnout na schodiště a zásahovou jednotku informoval o přítomnosti manželky uvnitř bytu. Současně hasiči prováděli ustavení automobilového žebříku za účelem provedení druhého útočného proudu z balkonu bytu, ovšem pro technické problémy se v počátku nepodařilo techniku použít. Z toho důvodu velitel zásahu na místo ihned povolal posilovou výškovou techniku ze stanice Kladno a protiplynový automobil.

Po prvotním ochlazení a ztlumení plamenného hoření hasiči nalezli v obývacím pokoji ženu bez známek života. Přivolaný lékař u ženy následně konstatoval smrt. Zraněný, pravděpodobně intoxikovaný muž zplodinami hoření byl záchrannou službou převezen do kladenské nemocnice.

Kladenští záchranáři v úterý večer zasahovali na žádost hasičského záchranného sboru u požáru bytu v Kladně. Po uhašení plamenů byla v bytě nalezena starší žena bez známek života, přivolaný lékař mohl už jen konstatovat smrt. Na místě záchranáři ošetřili staršího muže, který utrpěl lehké popáleniny v obličeji a nadýchal se kouře. Byl převezen sanitním vozem na urgentní příjem do kladenské nemocnice..

sdělila serveru POŽÁRY.cz tisková mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

Nasazenými silami a prostředky provedli hasiči po 26 minutách lokalizaci požáru a ve 22:30 hod. jeho konečnou likvidaci. Pro evakuované osoby byl na místo požáru přivolán autobus HZS, ve kterém osoby vyčkaly do úplné likvidace a odvětrání objektu. Následně se na vlastní nebezpečí vrátili zpět do svých bytů, ovšem bez funkční elektrické energie a plynu, která bude obnovena v následujících dnech po provedení nutných oprav.

Následně byl byt prvotně ohledán vyšetřovateli požárů, kteří po oddýmení objektu zjistili, že požár vznikl v jednom ze 4 pokojů bytové jednotky, využitém s největší pravděpodobností jako pracovna a studovna v prostoru pohovky. Jako nejpravděpodobnější prvotní příčinu vzniku požáru vyšetřovatelé prošetřují nedbalostní jednání. Skutečná příčina vzniku požáru bude stanovena v následujících dnech po provedení podrobného ohledání místa vzniku požáru, zajištění stop, provedení požárně technických expertíz a po sdělení závěrů nařízené soudní pitvy u zemřelé ženy.

Škodu na majetku vyšetřovatel předběžně odhadl na 500.000,– Kč.

Foto a video: por. Bc. Tomáš Nocar, vyšetřovatel požárů



kpt. Mgr. Libor Pospíšil
krajský vyšetřovatel po­žárů

Sdílet