Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Preventivní beseda hasičů pro osoby bez přístřeší proběhla v Berouně

Na základě dobré spolupráce s pracovníky Farní charity Beroun navštívili berounští hasiči v úterý 5. března Denní centrum pro osoby bez přístřeší (dále jen DC). Důvodem byla již druhá požárně preventivní beseda, pořádaná v rámci klubové činnosti DC, zaměřená na osoby bez stálého přístřeší, kterých se sešlo čtrnáct.

Hasiči se na komunikaci s touto cílovou skupinou v posledních letech zaměřují především proto, že v každoročních statistikách úmrtí při požáru jsou bohužel bezdomovci na předních místech. Z tohoto důvodu při dvouhodinové besedě byla probírána témata jak bezpečně zacházet s otevřeným ohněm, bezpečné vzdálenosti od topidel na tuhá paliva, napojení na improvizované kouřovody, využívání propanbutanových lahví při vaření, nebezpečné zásahy do elektroinstalace a konstrukcí opuštěných objektů hrozících pádem.

Také bylo připomenuto nebezpečí od trakčního vedení při vstupu na železniční vagony. Všeobecný zájem mezi posluchači vzbudil příspěvek o vybírání elektroodpadu ze speciálních červených kontejnerů na tříděný odpad, a tím hrozící nebezpečí zaklínění a udušení.

Zajímavý poznatkem pro hasiče bylo, že většina osob bez přístřeší vlastní mobilní telefon, takže v případě nutnosti pro ně není problém oznámit událost na tísňovou linku. Dále byli instruováni, aby při požárech jimi obývaných objektů při příjezdu hasičů na místo události neutíkali, ale aby poskytli prvotní informace o počtu osob a tlakových lahví veliteli zásahu a tím snížili riziko pro zasahující hasiče při vstupu do zakouřených objektů.

Dalším blokem sezení byla pravidla poskytování základní první pomoci především při popáleninách a opařeních, což u této skupiny osob bývá poměrně časté zranění. Beseda byla podpořena ukázkou fotografií ze skutečných zásahů.

Za berounské hasiče se besedy zúčastnili z pracoviště prevence mjr. Ing. Jaroslava Černá, nprap. Miroslav Hrbáček a kpt. Ing. Mgr. Hynek Černý.

Celoročně bude osobám bez přístřeší připomínat probraná témata nástěnka umístěná na chodbě Komunitního centra, vytvořená z poskytnutých podkladů od autora projektu kpt. Bc. Radka Kislingera z generálního ředitelství HZS ČR.

Odpoledne v klubu DC probíhalo v přátelském duchu a bylo přínosné pro obě strany. Další návštěva hasičů v DC je plánovaná na podzim roku 2013.

kpt. Ing. Mgr. Hynek Černý
pracoviště Prevence, OO a KHP
HZS Středočeského kraje, ÚO Beroun

Sdílet