Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči zachránili ročního kojence, vozidlo s dítětem se po zavření samočinně uzamklo, matka zůstala venku

Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Ostrava-Fifejdy zachraňovala ve čtvrtek 7. 3. 2013 zhruba hodinu před polednem roční holčičku, která zůstala sama v zamknutém autě. Z Renaultu Clio, stojícím v Ostravě-Mariánských Horách, ji šikovní hasiči vysvobodili asi za dvacet minut.

Šťastná matka pak ale zřejmě hodně spěchala, protože zanedlouho po poděkování hasičům nasedla do auta a odjela i s hasičskou kapesní radiostanicí, položenou na střeše auta.

Řidička na začátku události ukládala na zadní sedadlo automobilu svou zhruba roční holčičku. Klíče s centrálním zamykáním předtím položila či odhodila na přední sedadlo, tlačítko se pohnulo a ještě při otevřených zadních dveřích se všechny zbývající dveře uzamkly. Poté, co matka zabouchla i zadní dveře a chystala se vyjet, dovnitř už se nedostala. Uzamčeny byly i tyto zadní dveře…

Náhradní klíče žena neměla. Naštěstí ji napadlo, že nejšikovnější na podobné případy jsou hasiči, a tak stále ještě zoufalá matka zavolala na jejich tísňovou linku. Alespoň že mobilní telefon měla u sebe.

Na místo ihned vyrazili hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) z Fifejd. Ti mezi předními dveřmi a sloupkem vytvořili s pomocí klínků improvizovanou mezeru a tou protáhli drátek s háčkem. Hasiči se osvědčili i jako rybáři, tolik potřebné klíče byly za chvíli vyloveny.

Holčička zprvu spala, během zásahu hasičů už na ně kulila vyděšením očka, ale žádnou árii hasičům při jejich práci nezazpívala. Pak už skončila v náručí šťastné mámy, která hasičům nezapomněla poděkovat.

Ztracenou radiostanici se již podařilo najít. Poctivý nálezce ji okolo patnácté hodiny donesl k dozorčímu centrální hasičské stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu. Šlo o muže středního věku.

Na dotazy dozorčího, aby alespoň řekl své jméno, příjmení a poskytl číslo telefonu k odměně a poděkování, slušný a usměvavý nálezce jen řekl: „Chcete mi nechat zahrát?“ a po anglicku zmizel točícími dveřmi stanice.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet