Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jan Garay z Havířova je nejlepším hasičským sportovcem v ČR

Devětadvacetiletý Jan Garay z Havířova, velitel družstva na stanici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve stejném moravskoslezském městě, byl vyhlášen nejlepším sportovcem mezi profesionálními hasiči za rok 2006.

A čeho dosáhl? Na konci října 2006 totiž získal na Mistrovství světa v kulturistice stříbrnou medaili v kategorii do 170 cm.

U profesionálních hasičů, kteří jej při jeho úspěšné sportovní činnosti velmi podporují, slouží čtyři roky, kulturistice se věnuje dvakrát déle – v týmu FC Karo Slavia Havířov. V roce 2005 se stal v kulturistice mistrem kraje a pak vicemistrem ČR. Podobné úspěchy ale má na kontě i v soutěžích fitness.

V první polovině roku 2006 se mu povedl i další znamenitý výkon – úspěšně dostudoval bakalářské studium na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě v Ostravě, obor strojírenská technologie. Nyní pokračuje ve dvouletém inženýrském studiu.

Royhovor s Janem Garayem

1. Jak se změnila vaše příprava od říjnového šampionátu v kulturistice?

Od mistrovství světa se změnila pouze mou krátkou přestávkou. Chtěl jsem si odpočinout a věnovat svůj volný čas především své přítelkyni, které jsem to moc dlužil a chtěl jí vše vynahradit. Dále se začínám tvrdě připravovat na další světové šampionáty.

2. Už jste tedy pevně rozhodnut pokračovat dál? Jak daleko „to“ máte naplánováno?

Samozřejmě, že jsem uvažoval, zdali pokračovat dál, a po domluvě s přítelkyní jsem se rozhodl startovat i v příštím roce. Veškerá příprava záleží i na vedení FC Karo Slavia Havířov, kde jsem se se svým trenérem Kamilem Marťákem a Romanem Špačkem rozhodl v roce 2007 startovat na světových soutěžích. V březnu mám startovat na světových hrách v Austrálii, o dva měsíce později bych se rád připravil na Mistrovství Evropy a na podzim příštího roku bych chtěl vybojovat na Mistrovství světa v Brazílii nějaký z cenných kovů. Ovšem tento sport na světové úrovni se neobejde bez sponzorů, takže vše se bude odvíjet i od této podstatné věci.

3. Zaznamenal jste po vašem úspěchu větší zájem kolegů, kamarádů a mládeže o kulturistiku, posilování?

Myslím si, že ano. Jsem rád, že se na mě obrací dost aktivních sportovců a zájem ukazují i ti mladší, kteří teprve s tímto sportem začínají, ovšem jsou dost zbrklí a chtěli by všeho dosáhnout co nejdříve. Takže kromě informací o tréninku a stravy se musím snažit vést jejich myšlení směrem ke sportování bez různých podpůrných přípravků, které sám neuznávám, neměly by mít ve sportu žádné místo. Vysvětluji jim hlavně to, že sportovec, který se začne koukat po dopingu,

sportovcem být přestává!!! Dost mě těší stále větší zájem u příslušníků Hasičského záchranného boru, kteří se snaží ode mě získávat zkušenosti. Posilování v tomto oboru, kde je ho dost zapotřebí, berou opravdu vážně.

4. Jak vypadalo vyhlášení nejlepšího sportovce HZS ČR?

Vyhlášení nejlepších sportovců v rezortu Ministerstva vnitra ČR a společně s tím také Policie ČR a HZS ČR se konalo v pátek 15. prosince v Praze v kinosále Národního archivu za přítomnosti ministra vnitra Ivana Langera ve velice příjemné atmosféře. Byl jsem moc rád, že jsem byl vyhlášen nejlepším sportovcem hasičů a zároveň jsem měl možnost poznat letošní nejlepší tým profesionálních hasičů – členy reprezentačního družstva HZS v požárním sportu, kteří ke mně byli velice vstřícní a se kterými jsem si příjemně popovídal nejenom o sportu.

5. Pociťujete, že jste teď známější, slavnější?

O tyto věci mi moc nejde a nikdy jsem si na to nepotrpěl, i když je pravdou, že pokud chce člověk zůstat na vrcholu a závodit, měli by ho lidi znát a má to vliv samozřejmě především na sponzory, kteří když se ozvou, budu velice rád a bez kterých, jak už jsem se zmínil, provozovat tento sport nelze.

6. Může nějak vaše popularita pomoci hasičské práci, prevenci?

Myslím si, že ano. Jsem aktivistou v programu požární prevence dětem, kterou postupně v jednotlivých regionech Moravskoslezského kraje zavádějí velice schopní pánové a rovněž profesionální hasiči – bratři Bohdan a Štěpán Mikulkovi z Bruntálu – s psychologem Miroslavem Piňosem. Logem a maskotem programu je dráček Hasík. Rodiče, kteří by chtěli vědět bližší informace, mohou nahlédnout na stránky www.hasik.cz. Já chodím společně s kolegou Pavlem Sklarčíkem z hasičské stanice v Havířově do druhých a šestých tříd základních škol a snažíme se děti vést netradiční a docela zábavnou formou k tomu, jak by se měly chovat v případě nebezpečí a jak se zachovat, potřebuje-li někdo pomoc při nebezpečných situacích, jak u požárů, tak u dopravních nehod.

7. Jak budete prožívat letošní vánoční svátky a jak přivítáte Nový rok? Dáte si pauzu v trénování?

O Vánocích budu trávit čas u mé přítelkyně a s její rodinou. Nový rok přivítám sklenicí dobrého vína, příjemným posezením a jelikož hned první den v novém roce sloužím, nebudu si moci oslav užívat dlouho. Pauza přes svátky nepřipadá v úvahu, jelikož jsem se po závodech nachladil a byl nemocný. To znamená, že pokud chci mít v příštím roce výsledky, musím na sobě pracovat i přes Vánoce.

8. Připravujete si nějaké předsevzetí?

Předsevzetí do nového roku moc neuznávám, protože ho dost lidí nedodrží. Člověk by si ho měl dávat jen tehdy, když se k něčemu opravdu a vážně odhodlá, teprve tehdy to má skutečný význam!

9. A je něco, co chcete sám popřát lidem, záchranářům, sportovcům do nového roku?

Rozhodně bych chtěl lidem říci, ať jsou na sebe opatrní, protože v naší práci lze vidět skutečnosti, které jsou někdy dost bolestivé, už jen při pohledu na ně. Jinak bych chtěl popřát hasičům a záchranářům moc krásné svátky, ať mají co nejméně práce, aspoň v období Vánoc, a vzkázat lidem, ať si jejich práce nikdy nepřestanou vážit. No a hasičům-sportovcům nebo jen sportovcům bych chtěl popřát mnoho sportovních úspěchů, nejenom v příštím roce, ale i v těch dalších, a pro lidi, kteří si přece jenom to předsevzetí do nového roku dají, ať na tom zapracují a vydrží jim co nejdéle. A samozřejmě všem bez rozdílu přeji krásné a veselé Vánoce a mnoho úspěchů v novém roce.

Děkuji za rozhovor.

Ptal se tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Petr Kůdela

Doplňující informace: Vedle Jana Garaye z havířovské stanice HZS MSK se prosadil i mezi zahraničními sportovci-nehasiči sedmadvacetiletý Tomáš Petreček ze stanice HZS MSK v Opavě, když se stal vítězem Evropského poháru Adventure Race. Mezi českými profesionálními hasiči byly letos týmy HZS Moravskoslezského kraje mistry či vítězi přeborů v požárním sportu, volejbalu, futsalu a orientačním běhu.
Sdílet