Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nadělovalo se i u HZS Zlínského kraje

Dne 18. 12. 2006 byla veřejnosti a novinářům představena nová výjezdová technika hasičů pro stanice Zlín a Otrokovice. Jedná se o dvě nové cisterny, žebřík a kontejnerový speciál.

HZS Zlínského kraje letos investoval na dvacet milionů korun do nové výjezdové techniky profesionálních hasičů stanic Zlín a Otrokovice. Byly pořízeny dvě nové cisternové automobilové stříkačky Renault Midlum 4×4 za 12,2 mil. Kč, požární kontejnerový nosič s hydraulickým jeřábem Renault Kerax 6×4 za 3,86 mil. Kč a byl zhodnocen také automobilový žebřík AZ 30 na nový podvozek Mercedes-Benz Atego 915 4×2 za 3,99 mil. Kč. Do Zlína putuje cisterna a kontejnerový nosič, do Otrokovic pak druhá cisterna a automobilový žebřík.

HZS Zlínského kraje tak již třetím rokem pokračuje v nákupu jednotného vozového parku, což vede k velkým finančním úsporám v servisu vozů, v dalších poskytovaných službách a má to vliv i na cenu dalších nových nakupovaných vozů. U automobilových stříkaček nadále pokračujeme v trendu vozů s hmotností do 14 tun, což je příznivé nejen pro řidiče speciálů, ale přispívá to k ochraně veřejného a městského majetku, po kterém jezdíme.

U cisteren stojí za zmínku výbava doplněná o evakuační univerzální nosítka „Skedco“ pro transport raněného i s možností použití v podvěsu pod vrtulníkem, detektor výbuchu GAS Alert, elektrocentrálu s pneumaticky výsuvným stožárem a halogenové reflektory 2 × 1000 W s dálkovým ovládáním a na vrcholu stožáru modrý maják nebo systém podmítacích řetězů pod zadní nápravou vozu. Novinkou je také pěnový systém, který může pracovat nejen s vnitřní nebo externí pěnovou náplní, ale také se samostatnou instalovanou nádrží pro smáčedlo Pyrocool nebo dezinfekci. Navíc jsou ve vozech zvedací vaky, vyváděcí evakuační masky a lineární rozpínací válec.

Kontejnerový nosič znamená novou cestu pro stanici ve Zlíně. Po stanici Valašské Meziříčí to bude druhé místo v kraji s možností přepravy speciálních kontejnerů. Jako první máme v plánu pořídit kontejner pro přežití, ale potřebný bude i kontejner vyprošťovací nebo velitelský a spojovací.

V posledních letech byl vozový park profesionálních hasičů ve Zlínském kraji značně obnoven, což má dopad i pro dobrovolné hasičské sbory. Postupně nahrazovaná a vyřazovaná technika se tak dostane dříve k využití dobrovolných hasičů, pro které je to cesta k pořízení lepší techniky.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet