Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlý zásahový automobil pro záchranáře v Archangelsku dodal český nástavbář ZHT

Firma ZHT vyhrála pomocí zastoupení v Rusku výběrové řízení na dodání RZA pro záchranáře ve městě Archangelsk. Vozidlo bylo postaveno na podvozku MAN TGL 12.180 4×2 s celoplastovou nástavbou podle ruského standardu GOST R 53247–2009.

V nástavbě je umístěná izolovaná a vyhřívaná nádrž na 1000 l vody a jako čerpací agregát je použita přenosná motorová stříkačka TOHATSU VC82ASE.

Celá nástavba byla konstruovaná tak, aby vydržela poměrně těžké klimatické podmínky – v Archangelsku bývá v létě až 35°C a v zimě je standardně –25°C, ale extrémně bývá až –45°C.

Tak vzniklo vozidlo, které je plně vyhřívané nezávislými doplňkovými topnými agregáty WEBASTO a je vybaveno několika zajímavě řešenými prvky, které vznikly na základě požadavků odběratelů.

Především jde o oboustranný velkorozměrový výsuv v přední části nástavby, který vyplnil celou přední sekci. Dále pak umístění velkého generátoru a vývodů pro agregáty Kärcher v zadní části nástavby. Ve střední části nástavby jsou po obou stranách vyklápěcí police pro uložení výbavy.

Vybavení a úprava kabiny vozidla byla také řešena podle požadavků záchranářů z Archangelsku.

Specialitou jsou i použitá světla na nástavbě – jedná se o LED obrysová a skupinové světla, dodaná firmou Proplast. Výhodou těchto světel je především jejich vysoká svítivost.

Základní technické parametry vozidla:

  • dxšxv (mm): 7700×2430×2940
  • délka nástavby (mm): 4440
  • rozvor (mm): 4200
  • provozní hmotnost (kg): 8040
  • celková hmotnost (kg): 11990

Vozidlo je vybaveno pneumatickým osvětlovacím stožárem se dvěma svítidly 1000W/230 V, napájenými od elektrocentrály umístěné v nástavbě. Na střeše najdeme dlouhý vysouvací žebřík a hákový žebřík, bedna na nářadí a tubusy k uložení savic. Všechny použité armatury jsou vybaveny koncovkami a spojkami podle ruské normy GOST.

Na obrázcích je vidět celková koncepce řešení bez výbavy, která byla doplněna až po námořní přepravě a dojezdu vozidla do Sankt Petěrburgu.



Vyjádření firmy ZHT

RZA postavené naší firmou pro záchranáře v Archangelsku na severu Ruska má za sebou první rok provozu a s úspěchem.

Na přiložených obrázcích je možné vidět vozidlo připravené k bojovému nasazení a rozmístění vezené výbavy.

Třešničkou na dortu je přiložené video z nasazení vozidla v zimě, které natočili a sestříhali naši přátelé – záchranáři z Archangelska.

Pro bližší technické informace o daném vozidle se podívejte na naše firemní stránky.

Sdílet