Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od pyrotechniky vzplálo obchodní centrum Ex Calibur City

Obchodní centrum Ex Calibur City u Chvalovic na Znojemsku na hranici ČR a Rakouska včera (20. prosince 2006) večer silně poškodil požár. Po 17. hodině začala na prodejním stánku vietnamského trhovce na parkovišti u obchodního centra hořet a vybuchovat zábavní pyrotechnika. Hořící pyrotechnika vylétající ze stánku zapálila šest osobních vozidel na parkovišti.

Od jednoho z hořících vozů, u něhož zřejmě vybuchla palivová nádrž, se požár rozšířil na plášť obchodního centra a odtud do vnitřních prostor. Oheň se v krátké době rozšířil téměř do všech prostor dvoupatrového objektu. Podle předběžného odhadu oheň zasáhl 800 až 1000 čtverečních metrů obchodní plochy.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 17:24 hodin. Vzhledem k rozsahu události byl v okrese vyhlášen třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Na místo vyjelo osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, vybavených cisternami i výškovou technikou. Po oznámení události úřadům Dolního Rakouska k požáru vyjel krizový tým 186 rakouských hasičů a 42 zdravotníků a záchranářů, vybavených polní ošetřovnou a shromaždištěm zraněných.

Při příjezdu hasičů na místo bylo obchodní centrum vyklizené. Přestože hořet začalo v době plného provozu, všichni lidé prodejní prostory včas opustili a podařilo se vyklidit i parkoviště s desítkami zaparkovaných vozidel. Podle dostupných informací se při požáru lehce zranili dva lidé. U jednoho z nich se jednalo o lehčí popáleniny na ruce, druhý byl ošetřen kvůli podezření na nadýchání toxickými zplodinami hoření.

V době největšího rozšíření požáru hasiči proti plamenům nasadili 17 vodních proudů. Hořící auta i obchodní centrum hasili z parkoviště i s pomocí výškové techniky. K zásobování proudnic vodou hasiči zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště u hydrantu ve Chvalovicích. Boj s plameny ztěžovala vybuchující zábavní pyrotechnika, která vylétala i z některých prodejních stánků uvnitř centra, a padající střepy skla z výplní střechy i padající kusy hořící polystyrénové tepelné izolace i dalších materiálů z konstrukce objektu. Orientaci v objektu ztěžoval i hustý dým ve všech prostorách obchodního centra. Hasiči, zasahující v dýchací technice, se především snažili zabránit přenesení požáru na sousední komplex budov. Šíření plamenů z objektu do okolí se podařilo zastavit po 20. hodině, požár hasiči lokalizovali krátce před 22. hodinou. Počet vodních proudů se v průběhu zásahu postupně snižoval. Po 23. hodině na objekt ze země i z výškové techniky mířily čtyři proudy. Rakouští hasiči a záchranáři se vrátili do své země a jihomoravští hasiči pokračovali v průzkumu objektu, dohašování skrytých ohnisek požáru a rozebírání narušených konstrukcí. Před 24. hodinou velitel zásahu rozhodl, že k dohašování lokálních ohnisek a ke střežení požářiště na místě až do ranních hodin zůstanou dvě jednotky hasičů.

V tržnici některé trosky stále doutnají, je nutné je rozebírat a prolévat vodou. Na místě je proto ještě jedna hasičská jednotka ze Znojma. Při neštěstí zasahovalo bezmála 300 hasičů, z nichž dvě třetiny tvořili Rakušané, kteří kolegům z Moravy přispěchali na pomoc.

Požár kromě stánku s pyrotechnikou na parkovišti zničil šest zaparkovaných osobních aut a silně poškodil stavební část i vnitřní vybavení prodejen, barů a dalších objektů uvnitř centra. Přesnou příčinu vzniku požáru a průběh jeho šíření šetří specialisté HZS a Policie ČR. Experti budou na místě pracovat také ve čtvrtek. Přesná výše přímé škody způsobené požárem dosud nebyla vyčíslena, podle předběžného odhadu byla škoda vyčíslena 40 miliony korun. Počtem zasahujících hasičů jde zřejmě o dosud největší zásah k likvidaci požáru v Jihomoravském kraji. Podle odhadu výše škody jde letos o druhý nejzávažnější požár. (Vyšší škodu – nejméně 100 milionů korun – způsobil říjnový požár výrobny a skladu polyurenatové pěny v Šardicích na Hodonínsku.)

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet