Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Repase cisterny Liaz z Dolního Podluží proběhla částečně svépomocí, odbornou práci provedla firma Komet

Jednotka SDH Dolní Podluží, u které se datuje založení na rok 1868, má ve svém vozovém parku zásahový automobil CAS 25K Liaz, vyrobený v roce 1988.

Vozidlo původně vlastnila firma Tos Varnsdorf, kde byl podnikový sbor hasičů, po jeho zrušení odkoupila odkoupila cisternu v roce 2000 obec Dolní Podluží pro potřeby své jednotky dobrovolných hasičů. Těm sloužila bez větších oprav řadu let.

V roce 2008 firma Komet Pečky provedla výměnu nádrže na vodu a nádrž na pěnidlo odstranila. Pěnidlo se přepravuje v barelech.

Ale s věkem byly potřeba na cisterně další opravy. V roce 2011 (říjen až prosinec) začala první etapa oprav (výměna zkorodovaných nosníků, vyndání regálů, výměna plechů a nový lak). Obec na toto hasičům přispěla částkou 150.000,–Kč. Kromě svařování a nástřiku si vše dělali hasiči sami.

Druhá etapa probíhala v prosinci loňského roku, kdy bylo potřeba dodělání regálů. To už musel provést výrobce hasičské techniky, Komet Pečky, protože členové jednotky si na to netroufli. Firma udělala kompletní regály tak, jak znělo zadání a vyměnila zámky na roletách. Obec tuto práci opět podpořila, a to částkou 120.000,–Kč.

Třetí etapa by měla proběhnout na přelomu roku 2013/2014, kdy Komet Pečky dodělá nezbytné další úpravy, jako např. bedna na nářadí, oprava vysokotlaku a zadních dveří, osvětlení regálů, v kabině pak uchycení na dýchací přístroje.

Vybavení vozu:

  • dýchací přístroje Saturn
  • plovoucí čerpadlo Herkules
  • plovoucí čerpadlo Honda
  • kalové čerpadlo Heron
  • elektrocentrála Heron
  • motorová pila Husqvarna
  • stojan s osvětlením a další nezbytné věci k zásahům

Kompletní fotogalerie z prováděných prací:

Sdílet