Středa 19. června 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Starý stroj se při převozu do zlínského kovošrotu převrátil a unikl z něj olej, cyklostezka zachránila nedalekou řeku

Při přepravě starého strojního zařízení do kovošrotu po ulici Jateční v části města Zlín – Prštné došlo k jeho převrácení a následnému úniku oleje v množství asi 200 litrů na povrch komunikace v blízkosti vodního toku říčky Dřevnice.

Naštěstí byla v místě úniku oleje komunikace od koryta vodního toku oddělena ještě cyklostezkou, jejíž obrubníky tvořily hráz proti dalšímu stékání oleje.

V 09:31 hodin bylo o vzniku události informováno krajské operační středisko zlínských hasičů. Na místo hlášené události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů centrální stanice Zlín s jedním cisternovým a jedním technicko – chemickým vozidlem. Současně byl vyhlášen poplach také jednotce hasičů města Zlína v Prštném.

Po příjezdu na místo byl velitelem zásahu proveden průzkum, kterým bylo zjištěno, že se jedná o únik starého hydraulického oleje z nádrže strojního zařízení na ploše asi 30 × 50m a to na povrchu komunikace přímo před vjezdem do sběrny druhotných surovin.

Po zasypání celé zasažené plochy sorbenty se za použití lopat a smetáků pustili hasiči do úklidu zasažené plochy. Ještě v průběhu likvidačních prací si velitel zásahu vyžádal dovoz dalších sorbentů a nádob pro přepravu zachycených látek a znečištěných materiálů.

Po dvou hodinách práce se hasičům podařilo všechen uniklý olej likvidovat a ukončit likvidační práce, aniž došlo k ohrožení životního prostředí nebo blízkého vodního toku.

Po dobu zásahu jednotek byl provoz na ulici Jateční z větší části omezen a řízen policisty.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet