Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár rodinného domu v obci Podolí hasiči rychle lokalizovali, popálenou osobu zachránili sousedé

Po sedmé hodině ranní zaregistrovali obyvatelé obce Podolí u Uherského Hradiště kouř vycházející z objektu jednopodlažního domku stojícího poblíž obecního úřadu. V 07:15 hodin pak bylo o vzniku události informováno i krajské operační středisko zlínských hasičů.

Po zpracováním tísňového volání byl vyhlášen požární poplach jednotce profesionálních hasičů stanice Uherské Hradiště a současně také jednotkám dobrovolných hasičů z Kunovic a Vlčnova. Už devět minut po přijetí oznámení byla na místě hlášeného požáru profesionální jednotka se dvěma cisternovými automobily, kterou v minutových intervalech posílily povolané jednotky dobrovolných hasičů s dalšími dvěma cisternami.

Provedením rychlého průzkumu místa události bylo zjištěno, že požár zasáhl dvě místnosti domku a plamenné hoření se dále šíří směrem na stropní konstrukce. Po nasazení dvou vysokotlakých a jednoho „C“ proudu se hasičům zasahujícím v dýchací technice podařilo rozšíření požáru na další prostory přízemí a především do půdního prostoru a na střešní konstrukce zabránit. V 07:35 hodin byla velitelem zásahu ohlášena lokalizace požáru. Za současného rozebírání dřevěných stropních konstrukcí a dohašování skrytých ložisek hoření, byl objekt pomocím přetlakové ventilace odvětrán.

Bezprostředně po příjezdu na místo události také hasiči zjistili, že v době, kdy byl požár sousedy zaregistrován, se v jeho vnitřní části nacházela také jedna osoba – uživatel objektu. I přes hrozící nebezpečí vnikli sousedé do hořícího domku a vynesli ho ještě před příjezdem hasičů ven. Tam si už popáleného a intoxikovaného muže převzali naši hasiči, kteří mu až do příjezdu sanity zdravotnické záchranné služby poskytovali předlékařskou pomoc. Následně byl muž předán záchranářům, kteří ho transportovali k dalšímu ošetření.

Záchranáři nalezli v místě události osmašedesátiletého muže, kterého sousedé zachránili z hořícího rodinného domu. Dle zasahujícího lékaře utrpěl muž popáleniny III. stupně na cca 50 % povrchu těla. Pacient byl ošetřen a připraven k transportu leteckou záchrannou službou. Vrtulník muže přepravil do brněnského popáleninového centra.

Na místo události byl v průběhu zásahu povolán i vyšetřovatel požárů z Uherského Hradiště. Stanovení příčiny vzniku požáru a výše vzniklé škody bude předmětem jeho následného šetření. Samotné podrobné ohledání místa požáru bude možné až po konečné likvidaci události.

Na základě zjištěných skutečností je nutné vyzvednout jednak všímavost občanů, ale také jejich rychlou reakci, která vedla k záchraně muže z hořícího objektu.

Připravujeme fotodokumentaci a aktualizaci události.

Aktualizace 08:52 hodin Velitel zásahu ohlásil likvidaci události. Jednotky se postupně vrací na své stanice.

Aktualizace 10:00 hodin Na základě dosavadního šetření a provedení ohledání objektu našim vyšetřovatelem vše nasvědčuje tomu, že ke vzniku požáru došlo s největší pravděpodobností v důsledku nedbalostního jednání uživatele. Na prověření této verze bude vyšetřovatel i nadále pracovat v součinnosti s policisty. Podle prvotních odhadů byla způsobena škoda ve výši okolo 50.000,– Kč a to především na vnitřních stavebních konstrukcích, které byly díky rychlému hasebnímu zásahu poškozeny pouze v menším rozsahu. Výše uchráněných hodnot hasebním zásahem se ale může pohybovat až okolo 1 000.000,– Kč. Podle zjištění byl objekt v současně době již částečně rekonstruován.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet