Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragický pátek ve Zlínském kraji

22. 12. 2006 v 09:53 hod. vyjela k nahlášené těžké dopravní nehodě u obce Bílavsko jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem. Další těžká nehoda se stala večer u Doubrav, v 18:40 hod., k ní vyjela jednotka ze stanice Zlín s jedním zásahovým vozidlem a později i se speciálním vyprošťovacím vo­zem.

22. 12. 2006 v 09:53 hod., Bílavsko

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Bílavsko a Hlinsko pod Hostýnem došlo k těžké dopravní nehodě mezi vozy zn. Š Fabia a Honda Civic.

Po vzájemném střetu obou osobních aut došlo k velmi těžkému zranění řidiče vozu Honda, který zůstal zaklíněný ve vraku kabiny. Řidič druhého osobního auta utrpěl při nehodě lehké zranění. Jedno z vozidel skončilo mimo vozovku a druhé auto zablokovalo silnici.

Hasiči byli na místě za čtyři minuty od výjezdu a okamžitě zahájili nutné vyprošťovací práce. Pomocí hydraulických nůžek a rozpínacích tyčí bylo postupně tělo zraněného řidiče vytaženo ven. Přestože hasiči použili veškerou dostupnou techniku, tak jim záchranná vyprošťovací akce trvala přes dvacet minut. Celá přední část vozu se zbortila na nohy řidiče a nebylo jednoduché uvolnit sevření.

Šestačtyřicetiletý zraněný řidič byl hned předán do péče zdravotníků, kteří mu poskytovali první pomoc i během vyprošťování. Po přenesení do sanitky muž podlehl těžkým zraněním a byla u něj lékařem konstatována smrt. Veškerá snaha lékařů o jeho záchranu byla marná.

Při zásahu byla veškerá silniční doprava odkláněna na objízdné trasy. Hasiči vyčkali na místě nehody do příjezdu policie a po vyšetření události pomohli s odklízením následků střetu aut a úklidem vozovky od provozních kapalin i střepů.

22. 12. 2006 v 18:40 hod., Doubravy

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a později i se speciálním vyprošťovacím autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve známém klesání lesního úseku mezi obcí Doubravy a Bohuslavice u Zlína došlo k velmi těžké havárii osobního auta zn. Renault 19.

Řidič v klesání lesním úsekem vyjel mimo vozovku, kde narazil do jednoho vzrostlého stromu čelně a do druhého bočně. Následkem havárie utrpěl mladý třiadvacetiletý řidič lehké zranění a šok. Jeho dvaadvacetiletá spolujezdkyně na předním sedadle zemřela prakticky okamžitě po těžkém nárazu do stromů. Další muž sedící za ní na zadním sedadle byl velmi těžce zraněn a uvězněn ve vraku vozidla nejen pod zdeformovanou kabinou, ale hlavně pod utrženým předním sedadlem spolujezdkyně.

Zdravotníci ani policisté, kteří přijeli na místo jako první, nemohli zraněné dostat z vozu ven. O pár minut později už hasiči stáli před nelehkým úkolem. Havarované vozidlo muselo být nejdříve zajištěno lanem navijáku proti případnému zřícení ze svahu, a teprve poté bylo možné zahájit vyprošťovací práce. Hasiči si bleskově připravili hydraulické i elektrické zařízení a určili si priority správného postupu záchranných prací.

Mladé spolujezdkyni na předním sedadle už nebylo pomoci, a tak se hasiči soustředili na rychlé vyproštění muže ze zadního sedadla. Situace byla velmi komplikovaná špatnou dostupností v prudkém svahu. Veškerá práce s těžkou hydraulikou byla vykonávána nad hlavami hasičů. Havarované vozidlo mělo karoserii s třídveřovou verzí, a proto nebylo snadné se vůbec ke zraněnému dostat. Přední dveře byly zničené a celá přední sedačka byla zborcená na muže. Přes rozbité dveře kufru auta se lékaři snažili udržet zraněného při životě. Přes dveře z druhé strany se zase nedalo dostat k sevřeným nohám.

Přes dvacet minut postupného rozstřihávání a roztahování karoserie vedlo k částečnému uvolnění sevření kolem zraněného. Poté museli hasiči opatrně odstranit část střechy a pomocí navijáku odtáhnout vrak vozu z kmene stromu. Tak vznikl dostatečný prostor pro průnik hydraulických nůžek dovnitř a na uvolnění kolem nohou i předního sedadla. Teprve poté byl zraněný vytažen ven, uložen na transportní nosítka a vytažen na silnici. Okamžitě byl naložen do sanitního vozu a po nejnutnější stabilizaci odvezen do nemocnice ve Zlíně s velmi vážným zraněním.

Hasiči dál pokračovali ve vyprošťování těla mrtvé mladé ženy z předního sedadla. Po uvolnění zbylých částí karosérie byla i ona vytažena ven. Lehce zraněný řidič pobíhal po silnici, v šoku se obviňoval z nehody a vykřikoval, že se s dívkou před havárií líbal. Následně byl zpacifikován hlídkou policie a předán do péče zdravotníků. I on byl nakonec převezen do nemocnice k vyšetření a případné hospitalizaci.

Velitel zásahu hasičů si nechal na místo přivolat speciální vyprošťovací vůz, kterým byl po zadokumentování nehody vrak vozu vytažen zpět na silnici. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla doprava v místě havárie zcela uzavřena a později byla řízena kyvadlově po jedné polovině vozovky.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet