Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Sedmičková Tatra v Klatovech nese nástavbu od ISS Wawrzaszek, prozrazuje podobu „evropských“ CAS 30

První Tatru 815–7 od polského nástavbáře ISS Wawrzaszek, kterému se stále více daří usazovat na tuzemském trhu, dostali profesionální hasiči Plzeňského kraje na stanici Klatovy.

Cisternová automobilová stříkačka CAS 30 – T 815–7 6×6.1 je určena pro přepravu požárního družstva 1+3 a hasebních prostředků pro požární zásah vodou nebo pěnou při použití nízkého nebo vysokého tlaku.

Podvozek si nijak rozsáhle představovat nemusíme, měli jste jej díky nám možnost poznat exkluzivně ještě bez nástavby i při prvotním představení první kompletní cisterny.


Vojáci z Kopřivnice míří k hasičům

VIDEO: Tatra 815–7 byla oficiálně představena


Cisterna jako celek

Vozidlo působí velice kompaktním dojmem. Jeho okolo je osvětleno pracovními světlomety a to i v přední části. Veškeré osvětlení automobilu je spolu se zrcátky kryto mřížkami.

Reproduktor výstražného zařízení od Code 3 je umístěn na přední straně kabiny, což jistě výrazně napomáhá slyšitelnosti.

Na podélnících rámu je u předního nárazníku uchycen lanový naviják, cisterna rovněž disponuje asanační lištou.

Délka (bez lanového navijáku) je 9 250 mm, šířka 2 550 mm a výška 2 850 mm. Ani standardní brodivost 1 200 mm nebyla změněna. Provozní hmotnost je 13 835 kg, celková pak 24 440 kg.

Nástavba vozu

Nástavba je řešena modulově. Přední a zadní část se skříněmi pro příslušenství jsou zhotoveny z hliníkových profilů a olepeny hliníkovým plechem. Nádrže na vodu a pěnidlo o objemech 9000 resp. 540 litrů jsou pak vyrobeny z umělé hmoty.

Ve vozidle je zabudováno dvoustupňové čerpadlo Ruberg R30 o jmenovitém průtoku 3000 litrů za minutu při tlaku 10 barů a jmenovité sací výšce 3 metry. Ve vysokotlakém režimu se pak jedná o 250 litrů za minutu při 40 barech.

Čerpadlo pracuje s automatickou membránovou vývěvou Membranat, která se spouští samočinně při poklesu tlaku vody v čerpadle pod 2 bary.

Na ovládacím panelu u čerpadla lze zapnout automatickou regulaci tlaku – systém pak hlídá nastavený tlak v čerpadle a vedení bez ohledu na změněný průtok nebo odběr vody.

Dále lze využít funkci automatického plnění nádrže – k otevření ventilu plnění dojde v okamžiku, kdy hladina vody poklesne pod 70 %, k uzavření pak když hladina přesáhne 98 %.

Tyto funkce lze samozřejmě vyřadit z činnosti a použít standardní postupy.

Osvětlovací stožár, umístěný za kabinou, lze ovládat z prostoru elektrocentrály nebo od místa strojníka. Skládání stožáru se provádí jedním stisknutím tlačítka, nastavené reflektory se automaticky vrátí do výchozí polohy a současně se zasune stožár.

Odnímatelnou lafetovou proudnici lze díky podstavci využít i jako přenosný monitor. Proudnice umožňuje výměnu hlavic, lze tak získat plnohodnotnou kombinovanou nebo plnoproudou proudnici s vyměnitelnými průměry trysek.

Vybavení a jeho umístění

Uchycení vybavení a jeho rozmístění ve vozidle je samozřejmě provedeno dle požadavků zákazníka.

V kabině najdeme radiostanice Matra a Motorola, ruční svítilny, vytyčovací pásku, dalekohled, vyprošťovací nůž a lékárničku.

V levé přední skříni pak elektrocentrálu FOGO 5,2 kW s příslušenstvím (stativy, prodlužovací kabely, světlomety), plovoucí čerpadlo Macximum a nářadí, jako je motykosekera, požární bourací sekera, páčidlo apod.

V zadní části této strany vozu jsou uloženy hadice B, C i D, proudnice, deflektor a kartuše se smáčedlem.

V zadní skříň jsou kromě ovládacího čerpadla uchyceny armatury (přetlakový ventil, ejektor, kulový uzávěr) s přechody, hadicovými klíči, objímkami nebo ventilové a záchytné lano.

V pravé zadní skříni je mimo jiné umístěn hadicový naviják se 60 metry hadice. V předu pak přetlakový ventilátor Hurricane, dýchací přístroje Drägger s náhradními lahvemi, VRVN, pákové kleště, hasicí přístroje (CO2 , prášek), motorová pila Stihl s příslušenstvím, protichemické ochranné obleky a záchranná lana.

Na střeše nástavby je ve třech bednách rozmístěno další příslušenství. Mezi to patří již zmíněná odnímatelná lafetová proudnice Stinger s podstavcem, pěnotvorný nástavec k přetlakovému ventilátoru, rozebiratelná vanová nosítka a pěnotvorná proudnice na těžkou pěnu.

Samozřejmostí jsou pak sací hadice s košem a nechybí ani trhací hák. Na střeše dále najdeme nastavovací žebříky, ženijní nářadí, přenosný přiměšovač se savičkou, hadicové můstky, hydrantový nástavec a klíč k podzemnímu hydrantu.


Podoba a provedení vozu napovídá, jak by mohla vypadat dodávka 33 kusů těchto cisteren pro Hasičský záchranný sbor, financovaných z operačních programů Evropské unie.

Sdílet