Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Více jak třicet hodin trval zásah hasičů u požáru v dilatační spáře domu

Operační a informační středisko HZS Jihomoravského kraje vyslalo na místo jednotku HZS ze stanice Blansko a jednotky SDH z Rájce a Černé Hory.

Hasiči zjistili, že nehoří v žádném z bytů. Ze zásuvek však vycházel podezřelý kouř. Dalším průzkumem se podařilo odhalit příčinu zakouření. V dilatační spáře mezi bytovými domy, široké asi pět centimetrů, vznikl skrytý požár. Byl bez viditelného plamenného hoření a situaci komplikoval fakt, že se do prostoru spáry těžko dostávala voda k hašení.

Hasiči proto vytvořili na půdě domu otvor, kterým se dostali do spáry. K zabránění škodám vzniklým působením hasební vody v přilehlých bytech hasiči použili smáčedlo, které zvyšuje efektivitu hašení. Přesto bylo potřeba do některých bytů nasadit vysoušeče k odstranění vlhkosti ze stěn přilehlých k dilatační spáře.

Prolévání dilatační spáry trvalo asi třicet hodin. Hasiči spáru vždy prolili a následně během celého dne kontrolovali vývoj požáru. Ke sledování požáru použili také termokameru.

Ve středu 13.3. po osmé hodině ráno dorazila na místo jednotka Školního a výcvikového zařízení generálního ředitelství HZS z Brna, která použila k hašení přístroj Cobra. Toto vysokotlaké hasící zařízení umožňuje hasivu lepší přístup k požáru tím, že prořeže překážející materiál.

Vyšetřovatel zjistil, že příčinou vzniku tohoto poněkud kuriózního požáru byla nedbalost při stavebních úpravách v domě. Předběžně byla škoda odhadnuta na 50 000 korun.

Krátce po půl sedmé ráno 14.3. předal velitel zásahu místo události zástupci majitele domu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet