Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havárie ultralightu na Svitavsku

Na druhý svátek vánoční, 26. prosince 2006 ve 13:30 hodin, byl na operační a informační středisko hasičů oznámen pád letadla v katastru obce Městečko Trnávka – Přední Arnoštov na Svitavsku. Jednalo se o pád letadla Ultralight Straton D-8 Moby Dick při nouzovém přistávání.Ilus­trační foto: www.avia-dejavu.com

Operační důstojník hasičů okamžitě na místo vyslal dvě hasičské jednotky, profesionální z Moravské Třebové a dobrovolnou z Jevíčka. Ultralight spadl na louku, kde narazil do stromu. Při nárazu došlo k ulomení křídla a následnému pádu na zem (na kopci), pak ještě asi 250 m vysokým roštím do pole.

Hasiči na místě provedli protipožární opatření a zachytávali do nádob unikající provozní látky z ultralightu. Při pádu se zranily dvě osoby. Hasiči je transportovali k vozu Zdravotnické záchranné služby. O letecké nehodě byla informována letecká inspekce, která bude zjišťovat, proč k pádu došlo. Přivolán byl i vrtulník, jenž přistál ve 14:26 hodin na místě události a ihned do něho byl naložen a následně přepraven do nemocnice v Olomouci těžce zraněný pilot ultralightu. Druhá zraněná osoba byla převezena záchrannou službou do nemocnice ve Svitavách.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet