Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Tři desítky událostí spojených s likvidací následků vydatného sněžení v Olomouckém kraji

Nekončící vydatné sněžení již od dopoledních hodin v Olomouckém kraji má již za následek několik událostí, které vyžadovaly pomoc profesionálních i dobrovolných hasičů a to převážně na Prostějovsku a Olomoucku.

Zatímco od sedmnácté hodiny vyjely jednotky hasičů k několika dopravním nehodám a to statisticky přesněji k šesti nehodám v celém kraji, se po devatenácté hodině všechny zásahy odvíjejí spíše v technickém rázu. Během posledních hodin zasahují hasiči u zhruba druhé desítky událostí spojených s padajícími stromy, sloupy a dráty elektrického vedení.

Z pohledu dopravy je nesložitější situace na R46 u obce Nedvězí, pod kopcem nedaleké benzínové čerpací stanice došlo k zablokování komunikace uvíznutými kamiony. Hasiči zde v tuto chvíli provádí monitoring a součinnostní komunikaci s Policií ČR. V tuto chvíli nemáme informace o hrozícím nebezpečí například pro řidiče z osobních vozů, uvězněných v koloně s případnými komplikacemi.

Aktuálně ( 23:10 ) na místo byl ze stanice v Prostějově vyslán vyprošťovací speciál a bude postupně asistovat ve vytažení několika kamiónu pro zprovoznění průjezdnosti na rychlostní komunikaci R46.

Linka tísňové pomoci Hasičského záchranného sboru neustále zpracovává žádosti o další pomoc našich jednotek. Profesionální hasiči stanic Prostějov a Konice za pomoci hasičů z řad dobrovolných jednotek, postupně přejíždějí k jednotlivým událostem. Na komunikacích například z Prostějova na Čelechovice, Čechy pod Kosířem a další místa, leží několik spadených stromů. Z opačné strany jednotka Konice odstraňuje spadené stromy například u Stražiska.

I v samotné Olomouci došlo k několika událostem vyžadující pomoc profesionálních hasičů centrální stanice. Na ulici Synkova jednotka odstranila spadenou větší větev na chodníku. Následně pak hasiči na třech místech odstraňovali spadené stromy na osobní vozidla a to přesněji ulice Rožňavská na Novosadech a v místní části Hejčín ulice Ladova a aktuálně ulice Černá u Klášterního Hradiska. Celkově na Olomoucku evidujeme několik popadaných stromů a drátů elektrického vedení na a to převážně na Litovelsku. Z celkového hodnocení součtu zásahů spadených stromů, lze hovořit o čísle blížící se naplnění prozatím dvou desítek událostí.

V ostatních okresech je u podobných událostí klidněji. Aktuálně se k technickým pomocím připojuje i Šumpersko. Hasiči zde vyjíždějí ke dvěma událostem, rovněž spadené stromy na komunikacích a to v Šumperku a Hanušovicích.

Aktualizace 19–3–2013 Přehled následujících událostí po 23 hodině.

I během nočních a následně ranních hodin (po vydání tiskové zprávy k 23:00 ), zasahovaly jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů u dalších událostí spojených s vydatným sněžením.

Aktuálně 06:30 – zasahuje jednotka stanice Olomouc na ulici Karafiátova u více popadaných stromů, k pomoci zde byly také poslány technické služby a rovněž výšková technika stejné centrální stanice HZS Olomouckého kraje.

Přehled dalších událostí v příloze ve formátu pdf – celkový souhrn.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
sněhova_situace_prehled_ii.pdf zobrazit online PDF 30 kB
udalosti_snezeni_18_3_2013.pdf zobrazit online PDF 84 kB
prehled_udalosti_snezeni_cast_iii.pdf zobrazit online PDF 31 kB