Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Něco pro zasmání aneb kuriózní zásahy hasičů v roce 2006

V letošním roce zlikvidovali hasiči tisíce požárů, zasahovali u tisíců dopravních nehod a vyjeli k desetitisícům dalších mimořádných událostí. I když se hasiči při svých zásazích mnohdy setkávají s utrpením, bolestí a destrukcí, také v tom uplynulém roce se vyskytly zásahy jednotek požární ochrany, které vzbuzují úsměv a které stojí za to si připomenout.

Přinášíme proto některé kuriózní nebo neobvyklé případy, u kterých v letošním roce hasiči zasahovali.


Nehorázná smůla
Stěží uvěřitelnou smůlu měl v listopadu jeden obyvatel obce Štipoklasy na Klatovsku. Muž nejprve při dopravní nehodě naboural auto, které následně nechal odvézt do své stodoly. Tam se však jeho vůz po několika desítkách minut zřejmě vinou zkratu na elektroinstalaci vzňal a začal hořet. Požár se od automobilu rozšířil i na samotnou stodolu a museli ho likvidovat přivolaní hasiči. Prvotní odhad škod způsobených požárem se vyšplhal na 1,5 mil. Kč.

Cigareta+slivovice = požár
O tom, že alkohol je skutečně „ohnivá voda“ se na počátku srpna přesvědčil milovník slivovice v obci Mimoň. Do rozlité slivovice mu totiž upadl nedopalek cigarety. Výsledkem byl požár, který zachvátil velkou část jeho domku. Muž se sice snažil oheň uhasit vodou ze zahradní hadice, rozsáhlý požár však zlikvidovali až přivolaní hasiči. Vzniklá škoda byla odhadnuta na 600 000 Kč.

Hasil oheň benzínem
Málem osudný omyl se na konci listopadu stal jednomu mladému muži z obce Babice na Brněnsku. V garáži pracoval na úpravě karosérie automobilu tak usilovně, až jiskry odlétající od rozbrušovací pily zapálily hadry nasáklé olejem. Rozmáhající se požár chtěl muž rychle uhasit vodou, avšak omylem sáhl po špatné nádobě a do ohně vychrstl technický benzín. To samozřejmě oheň vydatně podpořilo a celá garáž se ocitla v plamenech. Požár, který musely likvidovat tři jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů, způsobil dle prvotních odhadů škody za statisíce korun.

Kočka zavinila požár
To, že domácí mazlíčci dokáží způsobit pěknou neplechu, dokazuje říjnový případ z Brna. Hasiči zde v pavlačovém domě zasahovali u požáru bytu. Ten zřejmě způsobila kočka, která v obývacím pokoji převrátila elektrické topidlo. Od něj se vzňal koberec a oheň se rozšířil na skříň a další zařízení bytu. Požár za sebou zanechal škody za statisíce korun, své domovy muselo dočasně opustit 9 osob.

Od rádia se vznítila chatka
Skutečně kuriózní příčinu měl červencový požár malé zahradní chatky v České Lípě. Majitel chatky nechal venku na židli rádio s přehrávačem, na které celý den pražilo slunce. Vlivem přehřátí se rádio vzňalo a zapálilo židli a přilehlou stěnou chatky. Muž si naštěstí vznikajícího požáru rychle všimnul a zavolal hasiče, kteří oheň zlikvidovali. Způsobená škoda činila
20 000 Kč.

Od vosího hnízda chytl dům
Své úsilí zbavit se bodavého hmyzu přehnal majitel domu v Holešově. Devětačtyřicetiletý muž chtěl v říjnu zlikvidovat vosí hnízdo na půdě svého domu. Protože se speciálními chemickými přípravky neuspěl, rozhodl se zničit vosy ohněm. Celé hnízdo polil hořlavou látkou a zapálil. Naneštěstí si neuvědomil, že hnízdo již bylo nasáklé chemickými deratizačními látkami, což výrazně podpořilo intenzitu hoření. Vše skončilo tím, že začala hořet i střecha domu a vzniklý požár dokázali zlikvidovat až přivolaní hasiči. Tato neopatrnost se tak majiteli vůbec nevyplatila, škoda způsobená požárem byla odhadnuta na
20 000 Kč a navíc byla mužova nedbalost „oceněna“ pokutou.

Nebezpečné převlékání postele
K neobvyklé technické pomoci vyjížděli v listopadu hasiči do jednoho z bytů v Přešticích. „Šikovná“ majitelka bytu si při povlékání válendy přivřela ruku pod víko úložného prostoru tak nešťastně, že válendu zatížila ještě svým tělem. Hasiči víko válendy přizvedli i s mladou paní, a ta ruku bez problémů vytáhla. Žena ani nepotřebovala akutní ošetření od Zdravotnické záchranné služby.

Záchrana muže, který ztuhl na okapu
Profesionální hasiči zasahovali na počátku srpna u kuriózního případu v obci Sviadnov (Frýdecko-Místecko). V ranních hodinách zde byl spatřen muž visící na okapu restaurace
U Šimla. O opilého hosta tohoto zařízení se však jednat nemohlo, neboť objekt právě procházel rekonstrukcí. Po příjezdu na místo se hasičům, vybaveným mj. automobilovým žebříkem, naskytl úžasný obrázek: Hubený, odhadem dvacetiletý mladý muž se křečovitě držel na okapovém svodu v místě esovitého prohnutí pod vodorovným okapovým žlabem, zhruba ve výšce čtyř až pěti metrů nad zemí, neschopen pohybu ani jedním směrem. Způsobil si to v okamžiku, když si přehodil nohu v rozšířeném místě mezi okapovým svodem a zdí na druhou stranu, a ta se mu zaklínila. Na okapu visel zřejmě delší dobu a byl zcela ztuhlý. Hasiči mu během několika minut ochotně pomohli dolů po vysunuté plošině a pak jej předali policistům. I když tam muž visel delší dobu, jeho malá hmotnost a také nové okapy mu pomohly v tom, že se s ním neutrhly a nezřítil se na zem.

Neposedný klučina za radiátorem
To, že děti leckdy dokáží i nemožné a svými „kousky“ dokáží znepříjemnit poklidný podvečer a vystrašit celou rodinu, je všeobecně známo. V říjnu vyjeli profesionální hasiči do jednoho z bytů ve Frýdku-Místku, kde malý chlapec uvízl mezi zdí a radiátorem. Maminka ani babička ho odtud po více než hodinu nedokázaly dostat, a tak na vyproštění nehybného neposedy musely zavolat profesionály. Hasiči se již chystali radiátor vlastními silami vyhnout a chlapce z jeho sevření osvobodit, ale ani to nakonec nemuseli – chlapce se podařilo zpoza radiátoru vytáhnout během chvilky. O co se po celou hodinu marně snažily maminka s babičkou, to dokázali záchranáři během dvou minut – zřejmě na malého neposedu zapůsobila již samotná přítomnost šestice statných mužů v zásahových oblecích a přilbách.

Ruka v automatu
Něco podobného se přihodilo v září na plaveckém bazénu v Olomouci. Školák se zde snažil z automatu na hračky vytáhnout kuličku, aniž by do něj vhodil potřebnou částku peněz. „Díky“ jeho neúnavnému úsilí však došlo k nehodě, v automatu se mu zasekla jeho všetečná ruka a jeden z prstů se dostal do otočného mechanismu přístroje. Chlapci nepomohl ani technik obsluhující automaty, a tak brečícího kluka, který sliboval, že se už na automat ani nepodívá, nakonec osvobodili až přivolaní profesionální hasiči.

„Prstýnek“ nešel sundat
Až na požární stanici našel záchranu mladík, který si v listopadu (26.11.) v obci Hrušovany nad Jevišovkou (Znojemsko) vyrobil na soustruhu zhruba centimetr široký prstýnek z nerezové oceli. Šestnáctiletý kutil si ho chtěl samozřejmě okamžitě vyzkoušet, jenže ouha: neodhadl velikost a příliš těsný kroužek nešel s prstu sundat. Chlapci navíc začal nebezpečně natékat kloub a poté celý prst. Postižený v doprovodu kamarádů vyhledal nejprve lékaře, ale ani jemu se nepodařilo chlapcův prst z bolestivého sevření osvobodit. Záchranu našel až v protější požární stanici. Hasiči postižené místo nejprve ochladili sáčkem s ledem a potom vyrobili plechový bezpečnostní kryt. Po půlhodinovém náročném úsilí se jim pak podařilo prstýnek malým pilníkem přepilovat a odstranit. Prst ani nedoznal úhony a vděčný chlapec spokojeně odešel domů.

Hon na klokana v Plzni
Velkou pátrací akci rozjeli v listopadu hasiči a městští strážníci v Plzni. Cíl: sedmiměsíční klokaní samička, která utekla chovateli ze zahrady, přeplavala řeku a schovávala se v parku. Exotické zvíře se nakonec povedlo zahnat do ohrady.

Střet s auta s koněm
Osobní vůz se na silnici v České Lípě střetl s volně pobíhajícím koněm. Zajímavostí určitě je, že se tato listopadová nehoda odehrála v pátek 13. Hasiči na místě zajistili nabourané vozidlo a následně nalezli i zraněného koně, který kvůli střetu s vozidlem utrpěl poranění hrudníku a levé přední nohy. Kůň byl poté předán policii.

„Nebezpečný“ prášek
K údajnému nálezu velkého množství neznámého bílého prášku vysypaného na chodníku vyjeli v srpnu brněnští hasiči. Průzkum na místě ukázal, že na chodníku byl sice v délce přibližně 100 metrů rozeset bílý prášek, dalším zkoumáním však vyšlo najevo, že šlo o pyl ze stromů u chodníku. Tato látka by mohla ohrozit nanejvýše tak alergiky, proto hasiči odjeli zpět na stanici.


I když jsou tyto případy ze zpětného pohledu úsměvné, postiženým osobám tehdy bezpochyby tak směšné nepřipadaly. Proto se snažte, abyste se do podobné nouze nedostali a nepotřebovali pomoc hasičů ani jiných záchranářů.


Všem občanům přejeme klidný konec roku bez nehod a věříme, že ten nadcházející rok 2007 pro Vás bude ještě úspěšnější než rok 2006.


por. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet