Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Na Ruzyni havaroval při vzletu Boeing, naštěstí jen cvičně

Dnes, 20. 3. 2013 přesně ve 13. hodin byla na tísňovou linku hasičů ruzyňského letiště nahlášena mimořádná událost. Věž oznámila havárii dopravního letounu, který sjel při startu z dráhy a začal hořet. Naštěstí se jednalo jen o poplach v rámci provedení takticko – pohotovostního cvičení všech zainteresovaných záchranných složek s cílem prověření plánovaných postupů na likvidaci daného typu nehody.

K fiktivní nehodě Boeingu 737–500 imatrikulace OK-XGE okamžitě vyjeli letištní hasiči z hlavní stanice, společně s nimi i osádky záchranné služby ASČR, dislokované na pražském letišti. Incident byl oznámen polici, ostraze letiště a pochopitelně také vyšetřovatelům příčin leteckých nehod. I oni se k události dostavili. V rámci poplachového plánu na Ruzyň vyjely také jednotky HZS hl. m. Prahy a posádky záchranné služby HMP. Ty po dojezdu zůstaly v pohotovosti u brány letiště na tzv. vyčkávacím stanovišti.

Již v průběhu jízdy letištních záchranných složek na místo případu provedl palubní personál aktivaci nafukovacích skluzů včetně nouzového východu a samovolně evakuoval většinu z celkem 88 cestujících. Pro zasahující hasiče byla evakuace okořeněna dvojicí imobilních osob, které museli ve spolupráci se záchranáři z letounu dostat na nosítkách.

Další zajímavostí byla přítomnost leteckých maršálů na palubě Boeingu. Nebyla to náhoda, eskortovali totiž dvojici deportovaných osob, čili v rámci evakuace musela být přijata i další bezpečnostní opatření.

Prvotní činností hasičů byla likvidace požáru pomocí lafetových proudnic z vozidel Panther, dále se provedl pozemní zásah zařízením na prvotní zásah. Jeden proud pokračoval v likvidaci požáru hořícího motoru a druhý se natáhl do kabiny letounu, neboť nebylo zřejmé, zdali se oheň nerozšířil i tam. Toto se však ukázalo jako liché, uvnitř byl pouze kouř, co se tam dostal zvenku.

Hasební zásah byl proveden rychle a tak se mohla evakuovat současně s ním i posádka letounu. Evakuovaní cestující byli vedoucím lékařem zásahu tříděni, dva z nich utrpěli zranění při nehodě a další dva při evakuaci. Všechny odvezla záchranná služba do nemocnice k dalšímu ošetření. Zbytek osob byl z plochy dráhy 22 převezen autobusy do letištního terminálu, šestičlenná posádka pak velitelským vozem hasičů do „výslechové“ místnosti leteckých vyšetřovatelů.

Po zhruba hodině velitel zásahu ukončil záchranné a hasební práce, předal místo dalším složkám a uvedl letištní jednotku do opětovné pohotovosti. Cvičení nemělo žádný vliv na odbavení cestujících či narušení letového řádu na pražském letišti.

Sdílet