Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Seznam členů SH ČMS je ke stažení na serveru Ulož.to, únikem se bude zabývat Úřad pro ochranu osobních údajů

Jména, data narození a další osobní údaje dobrovolných hasičů jsou volně ke stažení na internetu. Na odkaz na serveru uložto.cz upozornil iDNES.cz jeden ze čtenářů. Případem se už začal zabývat Úřad pro ochranu osobních údajů.

Ilustrační foto

Mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Helena Štěpánková uvedla, že podnět dostali před šestnáctou hodinu a budou se jím zabývat.

Seznam má v záhlaví Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a název zní Sumář stavu členské základny 2013. Obsahuje přes 350 tisíc jmen.

V seznamu je vždy uvedeno jméno, příjmení, OSH, věk, pohlaví, SDH, datum narození a číslo členského průkazu.

O souboru jako první informoval server iDnes.cz, kde také naleznete pokračování článku.


Prohlášení SH ČMS na článek z webu iDnes.cz o informaci s uniklým seznamem členů

V seznamu členů SH ČMS, o kterých se zmiňuje článek, nejsou údaje z evidence členské základny SH ČMS. Údaje evidence členské základny má SH ČMS zabezpečené podle platných předpisů a tudíž nemohly ze strany Kanceláře SH ČMS uniknout.

Údaje, které byly zveřejněny, jsou údaje, které SH ČMS předkládá ministerstvům k žádostem o granty, jinak jsou žádosti ministerstvy neakceptovatelné. Součástí údajů není rodné číslo, bydliště, telefon ani email.

Data neobsahovala údaje, podle kterých by mohl někdo zasílat členům reklamy, telefonovat jim, zasílat poštu apod. V současné době zjišťujeme, kdo mohl seznam členů sdružení na serveru uložto vyvěsit a od koho unikl. Tento problém budeme řešit s největší vážností.

Josef Nitra
tiskový mluvčí SH ČMS

Sdílet