Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý ročník florbalového turnaje „O pohár NOS PČR Mariánské Lázně“ byl náročný, ale vydařil se

Dne 20. března 2013 se v tělocvičně Mariánskolázeňského Gymnázia, uskutečnil již druhý ročník florbalového turnaje „O pohár Nezávislého Odborového Svazu Policie České Republiky Mariánské Lázně“ (dále jen NOS PČR).

Pořadatelem turnaje byl NOS PČR, spolupořadateli pak Obvodní Oddělení PČR Mariánské Lázně a Domov mládeže a školní jídelna Mariánské Lázně. Turnaj je směřován ke studentům a dospívajícím osobám a uskutečnil se v rámci projektu „Sportem proti kriminalitě“.

V tělocvičně bylo rušno již v dopoledních hodinách, kdy příslušníci z obvodního oddělení PČR Mar. Lázně připravovali prostory tělocvičny, nezbytné technické zázemí, bylo potřeba nanosit pití, ceny a poháry pro účastníky, vyvěsit plakáty, loga sponzorů turnaje a v neposlední řadě připravit a sestavit mantinely florbalového hřiště.

Organizací příprav se ujal mariánskolázeňský policista Honza Čech, který měl hlavní podíl na organizaci tohoto sportovního klání.


Na úvod turnaje se uskutečnil slavnostní nástup družstev, všechny účastníky postupně přivítali zástupci Policie ČR vedoucí územního odboru Cheb plk .Ing. Bc. Josef Kutil, který zdůraznil heslo turnaje „Sportem proti kriminalitě“, velitel OOP PČR Mar. Lázně npor. Mgr. Dan Nejedlý, velitel stanice hasičů v Mariánských Lázních npor. Martin Gaier Dis., ředitel Gymnázia Mgr. Miloslav Pelc a ředitel Domovů mládeže a školní jídelny Mariánské Lázně pan Mgr. Karel Borský.

Všichni jmenovaní popřáli sportovcům pohodový turnaj v duchu fair-play. Poděkování za přípravu tělocvičny a prostor včetně zázemí pak bylo z úst ředitele Gymnázia a Obchodní akademie směřováno správci tělocvičny panu Václavu Gaierovi.


Úvodního a slavnostního buly se ujal pan Kutil, poté se naplno rozeběhly zápasy základní skupiny, kdy se hrálo systémem každý s každým. Od prvních minut bylo jasné, že nikdo nedá „svoji kůži“ zadarmo a nasazení všech týmů postupně narůstalo. Některé zákroky aktérů byly na hraně, však i pánové rozhodčí byly mnohdy častováni povykem.

Úvodní duel sehrály týmy The Cops (policie Mar.Lázně) a FBC Pivní Soudek (studenti) Po vzájemném prvotním oťukávání se hra rozjela do velmi rychlého tempa, kdy se oba týmy přetahovali o první vítězství v základní skupině. Nakonec byli šťastnější studenti, kteří vyhráli v poměru 4:3.

Kluci od policie byli celkem zklamaní, ale chuť do dalších bojů jim určitě neubyla, spíše je prohra nabudila do další fáze turnaje. Dalším zápasem byl duel mezi All Blacks (směs fandů tohoto sportu) s FCB Krečmerky (studenti). Přesto, že FCB byly favority utkání a obhájci titulu z prvního ročníku, nepodařilo se jim udržet vedení a nakonec prohráli o gól v poměru 3:4.

V dalším utkání se sešla mužstva OOP Cheb (policie) a tým místních policistů s názvem Mizerové. Celkem s přehledem vyhráli chebští poměrem 5:0 a bylo celkem jasné, že budou adepty na mety nejvyšší.


Po odehrání prví trojice vzájemných duelů základní části se ukazovaly kvality jednotlivých mužstev a páni rozhodčí Daniel Macek, Marek Firla měli nezáviděníhodnou roli. Mladíci hráli bez respektu a vůbec si nepřipouštěli, že hrají proti policistům a vlastně dospělým chlapům.

Nedávali jim jediný míček zadarmo a bojovali s obrovským nasazením. V zápasech mezi policisty panovala zdravá rivalita a touha po vítězství. Boje v základní skupině se hrály až do 19,00hodin a to za účasti poměrně značného množství diváků, zejména z řad studentů a studentek, kteří přišli a hlasitě povzbuzovali své kamarády.

Jednu chvíli bylo na obou patrech tribuny úplně plno. Po odehrání základní části bylo pořadí týmů následující:


1. FBC Pivní soudek, 2. The COPS, 3. FCB Krečmerky, 4. OOP Cheb, 5. All Blacks, 6. Mizerové. Následně se hrálo o postup do finále a to systémem 1. s 4. a 2. se 3.. FCB Pivní soudek jako vítěz základní části vyzval OOP Cheb a mladíci chtěli policistům vrátit porážku ze základní části.

Ovšem utkání mělo až nečekaný vývoj. Mladíci byli nervózní, kazili přihrávky a nedokázali se vyrovnat s tlakem, který na ně zkušený tým policistů vyvinul. Policisté vyhrály zápas v poměru 5:1 s přehledem, a v klidu si zajistili účast ve finálovém zápase.

V druhém souboji se utkala mužstva FCB Krečmerky a policisté The COPS. Vzhledem k tomu, že se soupeři znají ze společných tréninků a sehráli již několik vzájemných zápasů, byl duel plný taktiky a nikdo nechtěl udělat chybu.

Po zásluze se štěstí přiklonilo k policistům, kteří si udrželi vedení a vyhráli v poměru 3:1. Vrátili tak soupeři prohru z loňského finále. Na obhájce titulu zbyl tedy boj o celkové třetí místo.


Souboj o třetí místo svedli mezi sebou obě internátní družstva. Paní Krečmerová, vychovatelka z domova mládeže nevěděla kterému z týmů fandit. Její nervy navíc pocuchalo zranění Dominika Charváta, který s osmi góly útočil na „krále střelců“ turnaje.

Jak se později kázalo, zranění kolena nebylo nikterak závažné, ovšem Dominik v turnaji dál pokračovat nemohl. Po dvaceti minutách základní hrací doby bylo skóre nerozhodné 1:1 a o vítězi museli rozhodnout samostatné nájezdy. V nich prokázali oba brankaři své schopnosti a zkušenosti, zejména gólman FCB Krečmerky Michael Danko držel svůj tým v naději až do konce.

Krečmerky vyhráli na nájezdy v poměru 2:1 a obsadili tak celkově třetí místo v turnaji. Finálový souboj policejních družstev byl stejně jako v základní části plný nasazení a rivality, hráči OOP Cheb chtěli navíc odčinit prohru ze základní části, kdy inkasovali 8 branek od svých kolegů z Mar.Lázní.

Stejně jako utkání o třetí místo, museli tento duel rozhodnout samostatné nájezdy, neboť po základní hrací době byl stav 2:2. V sérii jeté na šest nájezdů potvrdil své kvality aspirant na krále střelců Luboš Pártl, který proměnil rozhodující nájezd a potvrdil celkové vítězství týmu The Cops. Policisté z Mariánských Lázní tak zvítězili ve druhém ročníku florbalového turnaje.


O důsledné zapisování výsledků během turnaje se staral velitel OOP Mar.Lázně, kterému průběžně pomáhali kluci z oddělení. Zapisovali se výsledky jednotlivých zápasů, evidovali se body do hodnocení nejlepšího střelce turnaje a sledovalo se umění brankařů, aby mohl být v závěrečném hodnocení vyhlášen nejlepší střelec a brankář turnaje.

Brankářem turnaje byl po zásluze vyhlášen Michael Danko, nejlepším střelcem s jedenácti nastřílenými góly pak Luboš Pártl. Při vyhlášení výsledků turnaje obdržela družstva od pořadatele věcné ceny jako poukázky na výběr florbalového zboží v celkové hodnotě 6000,–Kč, iontové nápoje, sladkosti. První až třetí družstvo obdrželo poháry a dorty.


Druhý ročník turnaje se velice povedl, je na místě poděkovat všem sponzorům zejména: NOS PČR, zvěřina BERBERA s.r.o., MARIUS PEDERSEN s.r.o., TANET.cz, EC SECURITY Group, JLR Group velkoobchod PHM a.s., D-club Dyleň, Club Na Rampě, Gymnázium a Obchodní Akademie Mariánské Lázně, Adam Folta, Roman Pecher, restaurace Březí Vlk, Hospůdka Pod Tribunou, Oplatky Kolonáda.

Poděkování patří také všem aktérům turnaje za přístup a účast na této akci, vedení Gymnázia, panu Václavu Gaierovi a organizátorům turnaje Honzovi Čechovi a Jakubovi Leinweberovi.

Gaier Martin

Sdílet