Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

2002: Na Silvestra zemřela při požáru bytu na sídlišti Bohnice v Praze žena, dalších devět osob bylo zraněno

Připomínáme jeden z nezapomenutelných výjezdu HZS hl. m. Praha a dalších pražských jednotek hasičů. Při požáru bytu na sídlišti Bohnice v roce 2002 zemřela uživatelka bytu a zranilo se 9 osob.

Prakticky celá směna „A“, která tento Silvestr sloužila, prožila vítání Nového roku v plném nasazení v bohnické Cafourkově ulici.Aktuálně: Přidány nové, dosud nezveřejněné fotografie ze zásahu.

Požár bytu byl na OS HZS hl. m. Prahy ohlášen ve 20:08 hodin 31. 12. 2002. Na místo během celého zásahu, který trval do dalšího dne (lokalizace byla ohlášena 1. 1. 2003 v 09:36 hod a likvidace v 17:11 hodin), se průběžně sjely prakticky všechny jednotky HZS hl. m. Prahy.

Jednalo se o požár bytu 3 + 1 v 7. NP panelového obytného domu o 14 nadzemních podlažích. Průzkumem bylo zjištěno, že se do bytu ani po násilném vstupu nedá vstoupit z chodby vstupními dveřmi, protože byly zcela zarovnány odpadem.

Bylo proto nutno do bytu vniknout za pomocí AZ 30 oknem z přední části domu. Byt o celkové velikosti cca 80 m2 byl zcela zarovnám papírovým, textilním a plastovým odpadem. Odpad byl vyrovnán až do výše 2 metrů!

Po celou dobu zásahu bylo prováděno vyklízení odpadu a jeho hašení. Proto byla likvidace požáru až v odpoledních hodinách následujícího dne. Nábytek v bytě byl zcela zarovnán odpadem.

Od začátku zásahu byla v bytě hledána uživatelka, která se zde měla nacházet. Tu hasiči nalezli v 05:25 hodin ráno v chodbičce bytu, kde byla zasypána hořícím odpadem. Dále došlo během zásahu ke zranění 9 osob, které se nadýchaly zplodin hoření a byly ošetřeny na místě přivolanou ZZS.

Požár neničil jen v bytě, kde vznikl. Následně se šířil klimatizací (umístěné ve spižírně každého z bytů) do dalších podlaží obytného objektu. Klimatizace spižíren se nacházela v pravé části kuchyně a sice ve dvoudveřové skříni. Těsně u země a u stropu se nacházely plechové klapky, které se daly mechanicky uzavřít.

V bytech ve vyšších podlažích, kde zůstaly otevřeny, došlo k rozšíření požáru. Jednalo se o byty v 8., 11. a 12. NP. V těchto bytech došlo ke zničení kuchyní a obývacích pokojů.

Zplodiny hoření unikaly otevřenými vstupními dveřmi některých bytů na společné schodiště, které bylo zamořeno a uživatelé ostatních bytů tak museli být evakuováni příslušníky zasahujících jednotek za pomoci dýchací techniky.

Zjišťování příčiny vzniku požáru probíhalo společně se zásahem. Proběhlo několik došetření, která zaměstnala pracovníky ODZP HZS hl. m. Prahy na dva dny po požáru.

Ve spolupráci s Oddělením kriminalistických a technických expertíz Policie ČR bylo nalezeno ohnisko požáru v místě ledničky, která byla zapojena do sítě a zasypána komunálním odpadem.

Ohnisko bylo určeno na základě největší intenzity poškození ledničky a zdi v její blízkosti. V tomto místě byly nalezeny i zbytky prodlužovací šňůry přívodu elektrického proudu NN. Požár způsobil škodu 7 miliónů Kč.

Zásah byl pro zasahující hasiče velice fyzicky náročný, venkovní teplota sahala velmi hluboko pod stupeň mrazu. Množství odpadu v bytě, kde hořelo, bylo až ohromující. Takový Silvestr se nezapomíná.

Na místo byly povolány nejprve jednotky ze st. 1 a 3, později také HS 4, 5, 6, 7, 8, 10, HZS ČD Praha a vojenští hasiči letiště Kbely.

Dále byla vyhlášena záložní pohotovost na základnách SDH Ďáblice, D. Měcholupy, H. Měcholupy, Cholupice, Kolovraty, Letňany, Lipence, Lysolaje, Řeporyje, Řepy, Satalice, Suchdol, Zbraslav, Březiněves a Zličín.

Sdílet