Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zachvátily přístavek i patro domu v Horní Bečvě, likvidační práce trvaly až do dnešního rána

Na plameny šlehající ze střechy dvoupodlažního rodinného domku – dřevěnice v obci Horní Bečva, upozornili jejího majitele sousedé, kteří také v 21:04 hodin oznámili vznik požáru na tísňovou linku zlínských hasičů.

Po zpracování tísňového volání byl vyhlášen požární poplach jednotce profesionálních hasičů stanice Valašské Meziříčí a současně také jednotkám hasičů z Rožnova pod Radhoštěm, Horní Bečvy, Hutiska – Solance a Prostřední Bečvy. K následnému boji s požárem vyjelo celkem šest cisternových vozidel a automobilní žebřík AZ –30 profesionálních hasičů.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že požárem byla zasažena celá střecha objektu dřevěnice, její druhé podlaží a také blízké hospodářské stavení. Majitelé objektu, kteří byli v době zjištění požáru v domě, byli již mimo bezprostřední ohrožení.

Za použití několika útočných proudů se hasičům podařilo v 22:10 hodin požár lokalizovat. Následné likvidační práce se však protáhly až do ranních hodin dnešního dne. Jako poslední opouštěla místo události jednotka dobrovolných hasičů Horní Bečva.

Už v průběhu zahájení hasebních prací se na místo události dostavil vyšetřovatel požárů z Valašského Meziříčí. Podle prvotních odhadů způsobil požár škodu ve výši asi 800.000,– Kč. Hasičům se podařilo zachránit další majetek v hodnotě okolo 200.000,– Kč.

V průběhu vyšetřování byli také oba majitelé objektu odvezeni rodinnými příslušníky do nemocnice. Jak se totiž ukázalo, majitel utrpěl menší popáleniny na rukou a jeho manželka byla vzhledem ke své nemoci odvezena k preventivní kontrole.

Samotné vyšetřování příčiny vzniku požáru pokračuje na místě události i v současné době.


Majitelé se dostali do těžké, nezáviděníhodné životní situace, protože domek nemají pojištěný. Na místě zasahoval v noci i policista z posttraumatického týmu, který poskytoval poškozeným nejenom první psychologickou pomoc, ale pomohl jim i provést další kroky, např. zkontaktování se státními úřady tak, aby poškození nezůstali bez pomoci.

Lenka Javorková, Policie ČR


Prvotní poznatky ukazují, že ke vzniku požáru došlo s největší pravděpodobností v prostoru hospodářského stavení, kde byla umístěna kamna na pevná paliva, ve kterých bylo ve večerních hodinách zatápěno.

Foto: Policie ČR

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet