Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendový výcvik JSDH Uherský Brod v protiplynovém polygonu úspěšně absolvovalo šest členů jednotky

Šest členů JSDH Uherský Brod má od víkendu ve svých složkách uložen dokument, kterým je potvrzení o úspěšném absolvování kurzu nositelů dýchací techniky v protiplynovém polygonu.

Přidali se tak k hasičům HZSP Synthos Kralupy nad Vltavou, HZSP Paramo Kolín, HZSP Chemopetrol Litvínov, HZS letiště Praha, HZSP Metro, HZS hlavního města Prahy, JSDH Velvary a JSDH Tuklaty.


V sobotu 23. března 2013 patřil protiplynový polygon hasičské stanice Synthos uherskobrodským dobrovolným hasičům, kteří se zde účastnili výcviku nositelů dýchací techniky.

Polygon tvoří bludiště přestavitelných klecí, v nichž jsou instalovány překážky, se kterými se hasiči mohou při svých zásazích setkat, např. uzávěry plynového potrubí, bytové vybavení, zúžené prostory apod. Celý prostor polygonu je zakouřen, část je tvořená tepelnou komorou předehřátou na více než 60 °C.

Osvětlení zajišťují jen světelné efekty. Další ze stresových situací je křik a volání postižené osoby, kterou hasiči musí ve spleti polygonu najít a zachránit. Iluze požáru je tak dokonalá.

Celá záchrana je limitována dobou použitelnosti dýchacího přístroje, hasičům nesmí dojít zásoba vzduchu, neboť poté by se stali sami zachraňovanými. Celý průběh sleduje instruktor na monitoru prostřednictvím termokamer.


V úvodu kurzu byli hasiči na učebně seznámeni s pravidly použití dýchací techniky, s konstrukcí dýchacích přístrojů a jejich laickou kontrolou. Poté následoval přesun na polygon, kde se hasiči seznámili prakticky s používanými typy dýchacích přístrojů a ochranných protichemických obleků.

Po ukončení teorie nastala hodina „H“. Hasiči byli rozděleni do tříčlenných družstev a seznámeni s úkolem při praktické zkoušce. Ta se skládá ze dvou částí, kdy v první dochází k navození stresové zátěže pod fyzickým vypětím, druhá část pak ve vyhledání pohřešované osoby v prostoru polygonu a její záchraně.

První část zahrnuje výstup na 30metrový žebřík, 50 úderů kladivem o váze 25 kg na dráze 1 metr, 2 minutová jízda na stacionárním kole se zvyšující se zátěží a relativně nejjednodušší disciplína, chůze na pohyblivém chodníku rychlostí 5 km za hodinu. To vše v zásahovém obleku a s dýchacím přístrojem.


Po splnění těchto úkolů následoval výstup na „cisternu“, kde je umístěn hlavní vstup do polygonu. A poté už to bylo docela jednoduché. Trojice hasičů musela pronést polygonem dvě hadice C, najít správnou cestu, v místě „závalu“ si sundat dýchací přístroj ze zad, ale maska musela být stále nasazená, neboť okolní prostor byl zakouřen.

Protáhnout se potrubím, opět nasadit přístroj na záda a najít zraněného, kterého představovala 80 kg figurína Ferdy. Toho hasiči vynesli ven a poskytli mu první pomoc.


Tento kurz, který se uherskobrodským dobrovolným hasičům podařilo úspěšně zvládnout v normách platných pro jejich profesionální kolegy, znamená další zlepšení jejich dovedností, které snad nebudou muset při svých zásazích využít.

Po skončení kurzu následovala prohlídka hasičské stanice podniku Synthos, při které sloužící hasiči seznámili své kolegy z Uherského Brodu s vybavením stanice a technikou, která slouží k ochraně jedné z největších chemiček v ČR. O jejím rozsahu se mohli hasiči sami přesvědčit pohledem z koše vysokozdvižné plošiny s dostupnou výškou 42 metrů.

Text a foto: Ing. Petr Brauner, JSDH Uherský Brod

Sdílet