Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zrádné silnice na Zlínsku

Uježděný sníh mohl za včerejší uvíznutí nákladního vozu Avia s přívěsem, který sjel do příkopu. Nákladní auto zůstalo vzpříčené přes silnici. Počasí zřejmě mohlo i za nehodu Škody Fabia ve Valašské Polance, která přejela chodník a prorazila dřevěné oplocení u rodinného domu. Poté narazila na plynovou přípojku u domu a zůstala na přívodních trubkách.

Dne 29. 12. 2006 ve 12:39 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii osobního auta ve Valašské Polance.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve Valašské Polance došlo k havárii osobního auta zn. Š Fabia.

Vozidlo havarovalo mimo silnici, kde přejelo chodník a prorazilo dřevěné oplocení u rodinného domu. Řidička narazila na plynovou přípojku u domu a zůstala s poškozeným vozem na přívodních trubkách. Při čelním nárazu se jí aktivovaly oba přední airbagy, a žena tak byla ochráněna před vážným zraněním. Na místo přivolaná Zdravotnická záchranná služba ženu ošetřila a s lehkým zraněním odvezla.

Vyproštění havarovaného vozu nebylo pro hasiče ze Vsetína možné, protože zde byla obava o poškození plynového vedení při horizontálním posouvání vraku. Velitel zásahu si proto vyžádal ze Zlína výjezd speciálního vyprošťovacího vozu. Po jeho příjezdu na místo bylo osobní auto jeřábem zvednuto z domovní přípojky. Pracovník plynárenské společnosti překontroloval poškozené vedení plynu a zajistil jeho opravu.

Po dobu zásahu složek Integrovaného záchranného systému byla v místě havárie omezena doprava, která byla průběžně regulována do jednoho jízdního pruhu. Vozidlo bylo hasiči zajištěno proti případnému vzniku požáru a další mimořádné události.

Dne 29. 12. 2006 ve 13:11 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při vyproštění nákladního auta u Velíkové.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lesním úseku silnice z Lukova do Velíkové došlo k havárii nákladní soupravy na zasněžené vozovce.

Na zasněžené a ujeté silnici se snažil řidič Avie přejet jeden z kritických úseků, ale těsně před vrcholem stoupání se plně naložené nákladní auto s přívěsem zastavilo. Řidič nedokázal přejet horizont a těžká souprava začala pomaličku couvat. Řízení se stalo postupně neovladatelné, souprava zrychlovala a i přes snahu brždění přívěs havaroval do příkopu u cesty. Nákladní vůz zůstal vzpříčený přes silnici, kterou zablokoval.

Hasiči po příjezdu zkontrolovali vozidlo proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Společně s hlídkou policie odkláněli dopravu na objízdnou trasu a čekali na vyslání posypového vozu nebo těžké techniky.

Na místo přijel posypový vůz, ze kterého hasiči nejdříve odebrali písek a posypali celý kopec ve stoupání od náklaďáku až na horizont. Řidič havarované soupravy zařadil první rychlostní stupeň a kopec sám pomalu vyjel. Nakonec tak nebylo potřeba využít sypače jako vyprošťovacího vozidla, i když na to byli všichni připraveni.

Silnice byla po dobu havárie a zásahu hasičů zcela uzavřena. Provoz v tomto úseku byl obnoven po dvou hodinách.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet