Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili v liberecké porodnici, vynášeli i inkubátor

Dnešní cvičení zavedlo hasiče do Pavilonu péče o matku a dítě Krajské nemocnice Liberec, a.s. Dle námětu došlo ke zkratu na el. spotřebiči a následnému požáru v prostoru kuchyňky ve třetím nadzemním podlaží, kde je mimo jiné oddělení JIP, pokoje pacientů, ordinace a pracovny lékařů.

Požár byl zjištěn EPS, která vyslala signál na telefonní ústřednu se čtyřiadvaceti­hodinovým provozem. Odtud byla událost oznámena na linku 112 hasičům, kteří na místo vyjeli s osmi cisternovými vozy a výškovou technikou. Kvůli zadýmení objektu zplodinami hoření došlo k nadýchání několika lidí a bylo na hasičích, aby je našli a vyvedli ven. Poradit si museli i s inkubátorem, který bylo třeba snést po schodech do nezakouřených prostor. Záchranu hasiči prováděli s aktivním dýchacím přístrojem.

Dvě pacientky hasiči zachraňovali pomocí výškové techniky. Právě ustavení automobilového žebříku před pavilonem dělalo hasičům trochu problémy, neboť vůz musel stát v kopečku na malé ploše a manipulace s ním nebyla zrovna jednoduchá. Cvičení bylo pro všechny přínosné, hasiči se seznámili s objektem a kromě záchrany samotné museli řešit i zabezpečení prostoru pro zraněné.

Zúčastněné jednotky:

  • HZS LK PS Liberec
  • Liberec – Růžodol I.
  • Liberec – Vratislavice nad Nisou
  • Liberec – Krásná Studánka
  • Stráž nad Nisou
  • HZSp SŽDC Liberec
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet