Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár uvěznil 50 osob v Příbramské ubytovně, na chodbě hořelo několik dětských kočárků. Zraněni byli dva lidé

Dne 26. 3. 2013, krátce před třičtvrtě na sedm večer, byl na krajské operační a informační středisko nahlášen požár na chodbě ubytovny nacházející se v ulici Politických vězňů ve městě Příbram.

Na místo byla operačním střediskem ihned vyslána jednotka HZS Středočeského kraje stanice Příbram s technikou CAS 24 Mercedes, CAS 32 T815 a AP27 T815.

Současně s touto jednotkou byly na místo vyslány i jednotky sboru dobrovolných hasičů Příbram I s technikou CAS 15 MAN, Příbram VI – Březové Hory s technikou CAS 32 T815 a Bohutín s technikou CAS 32 T148. Jako první se na místo dostavila jednotka ze stanice Příbram.

Následným průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár několika dětských kočárků umístěných na chodbě v přízemí ubytovny. Při požáru došlo k velkému vývinu zplodin hoření, které kontaminovaly celý prostor chodby.

V budově se podle dostupných informací v době požáru nacházelo cca 50 osob, které byly požárem odříznuté od únikového východu. Při požáru došlo ke zranění dvou osob, u kterých došlo k nadýchání se zplodin hoření. Tyto osoby byly okamžitě předány do péče záchranné službě.

Obyvatelé ubytovny mohou mluvit o velkém štěstí, neboť se jedná o objekt postavený před účinností kodexu norem požární bezpečnosti staveb. Tudíž se jedná o budovu, která není jakýmkoliv způsobem členěna do požárních úseku a požár se tedy mohl velice rychle rozšířit do dalších prostor budovy.

Vyšetřovatel požárů na místě stanovil škodu způsobenou požárem na 50tis. Kč a uchráněné hodnoty hasebním zásahem na 2mil. Kč. Příčina vzniku požáru je v současné době vyšetřována v součinnosti s policí ČR.

por. Bc Pavel Šušola
vyšetřovatel požárů ÚO Příbram

foto: npor. Ing. František Vacek

Sdílet