Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči Mostecké uhelné mají nového pomocníka v podobě pásového automobilu

APRÍL: Podniková jednotka hasičů společnosti Mostecká uhelná obdržela v těchto dnech novinku do svého vozového parku. Jedná se o speciální podvozek MAN, upravený firmou Grondmechanica.

Na podvozku klasického nákladního vozu je namontována dvojice výsuvných pásových podvozků, poháněných přes rozvody z motoru. Automobil díky použití pásů zdolá tak prakticky každý terén, což je v případě povrchového dolu nasnadě. Běžné terénní nákladní automobily mají skvělou průjezdnost, ale srovnání s pásovým pohonem není na místě.

Pro potřeby hasičů, zasahujících i na nejnedostupnějších místech tohoto povrchového dolu je pásový podvozek vítaným pomocníkem. Zatím mají automobil na zkoušku a pokud se osvědčí, pořídí několik zcela nových vozidel na podvozku Mercedes – Benz.

Na šasi není problém namontovat prakticky jakoukoliv nástavbu, zkušební vůz je osazen skříní s technickým a záchranářským vybavením.

Cena přídavného, hydraulicky vysouvacího pásového podvozku je přes půl milionu korun bez DPH, což není při celkové pořizovací hodnotě vozu až tak velký nárůst nákladů.

Jakmile se dozvíme, že se vozidlo osvědčilo a přibude do vozového parku HZS podniku Mostecká uhelná, a.s., přineseme o něm podrobnější reportáž.

-apw-

Sdílet