Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dalši skupina nositelů dýchací techniky z řad hrádeckých hasičů absolvovala výcvik v polygonu

V pátek 29. března 2013 proběhl v protiplynovém polygonu v německé Zittau výcvik zbývajících nositelů dýchací techniky hasičských jednotek z Hrádku nad Nisou a Chotyně.

Již v uplynulém týdnu proběhlo první kolo výcviku členů jednotek určených pro práci v dýchací technice v prostředí simulující jak fyzickou zátěž, tak nácvik pohybu ve ztížených podmínkách labyrintu klecí, které vytvářejí dojem pohybu v místnostech a snížených průlezech.

Navíc jsou zde i velice úzká místa a trubka dlouhá téměř 2,5 metru, kterou hasič musí prolézt. Zde se projevuje vzájemná souhra členů skupiny provádějící výcvik.


Letošního výcviku u kolegů v německé Zittau se zúčastnilo 17 hasičů z Hrádku nad Nisou, 3 z Dolního Sedla a 8 z Chotyně. Tuto zátěž si měli možnost vyzkoušet i tři nováčci, kteří u jednotek začínají a seznamují se mj. i s dýchací technikou.

Jeden z nich šel do polygonu se zátěží, tedy s nasazeným dýchacím přístrojem, dva měli přístroj pouze jako „doplněk“, tedy bez masky a zapnutého přístroje. Všichni se shodli, že používání dýchací techniky není jednoduché a vyžaduje mj. jiné jak fyzickou kondici, tak i znalost dýchání a důvěru v tuto techniku.

Jarní výcvik nositelů dýchací techniky proběhl jako pokračování projektu mezinárodní spolupráce mezi hasičskými jednotkami německé Zittau a hrádeckých hasičů, ze kterého byla mj. i pořízena nová technika v roce 2011.

Kompletní fotodokumentaci z výcviku naleznete na stránkách hrádeckých hasičů.

Autor: Jaromír Mottl – Hasiči Hrádek nad Nisou

Sdílet