Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Dašic disponují zánovní cisternou Dennis Rapier s kabinou XL, nahradila dosluhující Avii

Jednotka SDH Dašice slavnostně převzala na konci února letošního roku nový přírůstek do svého vozového parku. Je jím cisternová automobilová stříkačka Dennis Rapier s kabinou XL, nástavbu zhotovila britská firma John Dennis Coachbuilders.

Nejedná se o nově vyrobený automobil, Dennis byl pořízen jako ojetý a rok jeho výroby je 1997, přihlášen byl poprvé v červenci stejného roku.

Motor Cummins je o výkonu 190 kW / 258 koní, podvozek F88 je v konfiguraci pohonu 4×2. V době převzetí měl Rapier najeto 35.000 kilometrů. Kabina je typu XL a vejde se do ní celkem 8 hasičů, 2 vpředu a 6 vzadu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o evropskou verzi vozu, nebylo nutné předělávat řízení z pravé strany na levou.

Hliníková nástavba je klasické anglické koncepce, tedy šest roletových skříní pro vybavení na obou bocích a žebříky na horní plošině, snímatelné ze země. Čerpadlo Godiva, typ GMA 2500 je umístěno v zadní části taktéž pod roletou.

Nádrž na vodu je uprostřed a její objem je 1800 litrů. Pro prvotní zásah je vůz vybaven dvojicí hadicových navijáků o délce jednotlivé hadice 70 metrů, jenž je zakončena pistolovou proudnicí.

Dennis nahradí vozidlo DA AVIA 31, ta byla používaná jako technický vůz. CAS je vybavená dle vyhlášky 53/2010 s redukovanou výbavou a na výjezdy technické.

Levá strana vozu je uzpůsobena k požárům a čerpání vody, pravá strana k technickým zásahům. Veškeré věcné prostředky jednotka již vlastnila. Ta dále disponuje CAS 32 T 148 a OS Ford Transit.

Vozidlo do ČR dovezla slovenská firma Quintal – Ing. Stankovič Ján. Než putovalo k zákazníkovi, kterým je dobrovolný sbor v Dašicích, muselo být na Dennisu provedeno několik nejen legislativních úprav. Na přání nového majitele byly vyměněny veškeré náplně a cisterna se upravila tak, aby odpovídala vyhlášce 53/2010 Sb.

Dovozce se rovněž postaral o přihlášení cisterny na české doklady. Do přední části byl namontovaný elektrický lanový naviják Superwinch PRO 60. Ten si vybrali dašičtí hasiči na základě porady s dovozcem vozu, který následně promptně zabezpečil vše potřebné. Namontování navijáku provedla firma MIKHT.CZ, se kterou firma Quintal stabilně spolupracuje při konečné úpravě dovezených vozidel na přání zákazníka .

Automobil se nachází ve 100% technickém stavu, dovozce k němu dodal potřebné prohlášení o shodě, neboť se jedná o produkt ze země Evropské unie. Dennis je tak již zařazen v IZS.

Za uvedené vozidlo zaplatilo město Dašice částku 950.000,– Kč bez DPH. Cisterna byla kompletně pořízena z rozpočtu města Dašice, jako starší bez vybavení. Samozřejmostí je poskytnutí pozáručního servisu na vozidlo.

Po slavnostním předání cisterny, jenž proběhlo 23. 2. 2013, kdy dovozce na přání dašických hasičů dovezl vozidlo Dennis do Dašic přímo ve slavnostní den, provedl zástupce dodavatele potřebné zaškolení budoucích uživatelů na obsluhu vozu.

Podle vyjádření majitele firmy Ing. Stankoviče starost o hasiče nekončí jen zakoupením vozidla a uplynutím záruční lhůty. V současné době firma připravuje další tři vozidla k odevzdání českým hasičům.

Přejeme tímto hasičům města Dašice ať jim Dennis slouží v případě potřeby co nejlépe.

Foto a info: Quintal/JSDH Dašice

Sdílet