Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragický požár způsobila nedbalost

Nedbalost při používání tepelného spotřebiče, takový je verdikt vyšetřovatelů a znalců, kteří zjišťovali, co způsobilo požár statku 30. listopadu 2006 v Jakubovicích na Orlickoústecku. Při požáru zemřely tři děti ve věku do 6 let a jejich matka (1970).

Při používání infrazářiče nebyla podle vyšetřovatelů dodržena bezpečná vzdálenost od hořlavých materiálů. Infrazářič byl umístěn v blízkosti obývací stěny, textilií a koberce, které se postupně vzňaly.

Tehdy na místě zasahovalo celkem pět hasičských jednotek (profesionální jednotka hasičů z Lanškrouna a dále dobrovolné jednotky hasičů z Dolní Čermné, Dolní Dobrouče, Letohradu a Lanškrouna). Požár byl na operační středisko hasičů oznámen 18:13 hodin. Profesionální hasiči dorazili na místo v 18:22 hodin a ihned začali s průzkumem. Zjistili, že hoří v obývacím pokoji v přízemí a uvnitř nalezli čtyři osoby. Hasiči postižené osoby vynesli a započali s jejich oživováním. Na místo se dostavila i tři vozidla Zdravotnické záchranné služby. I přes okamžitou pomoc všechny čtyři osoby na místě zemřely.
Požár nebyl velkého rozsahu, hasičům se ho podařilo dostat pod kontrolu v 18:46 hodin a zcela zlikvidovat za dalších patnáct minut. Škoda byla stanovena na 200 tisíc korun.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet