Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolným hasičům hrozí zaměstnavatelé propuštěním.

Podle České televize hrozí zaměstnavatelé dobrovolným hasičům, kteří pomáhají v zaplavených oblastech výpovědí, pokud se nevrátí do práce

Jev typický pro celou naší společnost, zaměstnanec chce dobrovolně hasit v pracovní době, zaměstnavatel jej za to hodlá propustit. V sousedním Německu nebo Rakousku je situace zcela jiná. Zde jsou dobrovolní hasiči ve velké vážnosti u obyvatel a hlavně i u svých zaměstnavatelů, kteří jim umožňují bez problémů tuto činnost vykonávat. Vždyť profesionálů zas tolik není a při tak rozsáhlých katastrofách se bez pomoci „dobráků“ neobejdou. Podle zákona je činnost v jednotkách SDH při záchranných pracích výkonem občanské povinnosti, a členové těchto jednotek mají nárok na uvolnění ze zaměstnání. Volno může být neplacené, protože mají nárok na náhradu ušlého výdělku od HZS kraje. Je bohužel realitou doby že zaměstnavatelé, a většinou jde o soukromé firmy, nemají pochopení pro záslužnou činnost dobrovolných hasičů, většinou do té doby než je sami potřebují.

Nezbývá než doufat že časem pochopí, co jednotky SDH pro společnost znamenají a začnou dodržovat zákony o požární ochraně.
Sdílet