Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vozidlo zapadlo ve sněhových závějích, při hledání pomoci si řidič poranil páteř

V 09:10 hodin byla na tísňovou linku hasičů ve Zlíně přijata žádost o pomoc při záchraně jedné osoby z vozidla, které zůstalo zapadnuto ve sněhu na komunikaci z Napajedel do Halenkovic. Podle oznamovatelky si pán, který zůstal ve vozidle stěžoval na bolesti páteře.

Na místo hlášené události operační důstojník vyslal jednotku profesionálních hasičů z Otrokovic, kterou posílil jednotkou centrální stanice Zlín s terénním speciálem lezecké skupiny Land Rover.

Už na výjezdu z Napajedel ve směru na Halenkovice bylo patrné, že vedlejší komunikace, kde se mělo vozidlo nacházet je zcela neprůjezdná. Hasiči se s cisternovým vozidlem dostali asi jeden kilometr za Napajedla a dalších téměř 200 metrl k vozidlu museli absolvovat pěšky. Poblíž místa události již sice komunikaci odklízel traktor, hasiči ale nemohli čekat až bude vozovka prohrnuta.

Jak bylo následně zjištěno, v zapadnutém a částečně sněhem zavátém vozidle zn. Peugeot se opravdu nacházel jeho řidič, který si ztěžoval na bolesti páteře. K úrazu ale nedošlo v důsledku nehody vozidla, ale v době, kdy se řidič po zapadnutí vydal hledat pomoc a na zcela zledovatělém povrchu komunikace uklouznul. Po svém pádu se mu ještě podařilo dostat zpět do vozidla a kontaktovat telefonicky rodinné příslušníky, kteří událost oznámili hasičům.

Prochlazeného řidiče hasiči zabalili do dek a za pomocí páteřové vesty provedli jeho fixaci. I když se mezi tím podařilo traktoru prohrnout cestu až k vozidlu, silnice byla dále nesjízdná. Lékař zdravotnické záchranné služby byl proto na místo dovezen po poli našim terénním speciálem.

Po vyproštění řidiče a jeho transportu k dalšímu ošetření pomohli hasiči z vyproštěním vozidla a vrátili se na své stanice.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet