Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah hasičů u převrácené cisterny na Zlínsku komplikuje počasí, zlínští profesionálové k nehodě nenašli průjezdnou cestu

V 10:52 hodin přijalo krajské operační středisko informace od PČR o dopravní nehodě cisterny s PHM, ke které došlo na výjezdu z Bystřice pod Hostýnem směrem na Valašské Meziříčí.

Na místo nehody byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Bystřice pod Hostýnem. Té se také podařilo po zaváté a špatně sjízdné cestě na místo události do několika minut dostat.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že došlo k nehodě cisternového nákladního vozidla s přívěsem. Nákladní vozidlo sjelo mimo komunikaci a zůstalo převráceno na boku v příkopu, přívěs zůstal na komunikaci nepřevrácen.

Podle prvotního zjištění bylo v soupravě přepravováno asi 14.000 litrů směsné nafty. Vzhledem k převrácení vozidla nebylo možno zjistit, zda došlo k protržení nádrže a úniku nafty.

Na místo nehody byla povolána posilová jednotka z centrální stanice Zlín s jedním zásahovým vozidlem, chemickým speciálem a velitelským vozidlem.

Vzhledem k uzávěře a rekonstrukci hlavní komunikace z Holešova do Bystřice pod Hostýnem se jednotka pokoušela využít objízdných tras. Ty byly ale blokovány závějemi a uvíznutými vozidly.

Po provedeném průzkumu příjezdových cest v okolí Holešova, které byly pro posilovou jednotku neprůjezdné, byla jednotka ze Zlína odvolána a jako posilová jednotka vyjeli na místo nehody hasiči z Valašského Meziříčí s chemickým kontejnerovým vozidlem.

V současné době je řešeno zprůjezdnění komunikací ve spolupráci s údržbou silnic. Jednotky také zahájily přečerpávání nafty z přívěsu a na místo nehody byla povolána specializovaná firma k vyproštění havarované cisterny.


Ve 13:30 jednotky dokončily přečerpávání nafty z přívěsu a bylo zahájeno přečerpávání z nádrže cisterny.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet