Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drážní hasiči zasahovali na libeňském nádraží, kde unikla nebezpečná látka, naštěstí jen cvičně

K provedení taktického cvičení vyjela do prostor nákladové částí nádraží Praha Libeň dne 3. 4. 2013 krátce po půl třetí odpoledne jednotka HZS SŽDC Praha. Jeho námětem byl únik nebezpečné látky po fiktivním vykolejení železničního vozu, ve kterém byla přepravována.

Nebezpečnou látkou byl brom. Jednotka po příjezdu na místo nejprve pomocí anemometru zjistila směr a rychlost větru, aby mohla být správně ustavena požární technika a zvolena výchozí pozice pro provedení zásahu.

Ihned poté se zasahující hasiči oblékli do ochranných protichemickým obleků Sunit/Tyvek a vybavili se dýchacími přístroji. Zásahová skupina měla kyslíkové a vzduchové IDP, dekontaminační skupina a dvojice na ochranném vodním proudu pak pouze přístroje vzduchové. Ty měli i hasiči, provádějící evakuaci nedaleké budovy.

Následně byla vytyčena nebezpečná zóna a to pomocí detekčních přístrojů a signalizačních prvků včetně klasické pásky. Společně s tím byl připraven i nástupní/výstupní prostor a při natažení hadicového vedení se zřídilo dekontaminační pracoviště.

Zásahová skupina provedla měření teploty látky pomocí termokamery a po přesném zjištění z čeho látka uniká, utěsnila pneumatickou pásovou ucpávkou trhlinu na nádobě. Po celou dobu byli všichni pod ochrannou vodní clony.

Jakmile byla nádoba utěsněna, přemístila se zásahová skupina na dekontaminaci svojí i použitého materiálu. Kontaminovaný roztok byl poté odčerpán ze sprchové vany do připravených sudů a fiktivně transportován k likvidaci.

Cvičení bylo připraveno ve spolupráci s Úřadem Městské části Praha 9, neboť zde se libeňské nádraží nachází. Bylo rozděleno na dvě části. Jednou z nich byla praktická činnost hasičů na místě fiktivní havárie s únikem nebezpečné látky a druhou bylo prověření krizového štábu pracovníků Městské části, kde k události došlo. Na spolupráci se v tomto směru podílelo také operační středisko HZS hl. m. Prahy, které krizový štáb vyrozumělo.

Sdílet