Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Znojemsku shořely dnes dva rodinné domy

Na milion korun vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu způsobenou dnes (4. ledna 2007) v noci při požáru rodinného domu v obci Křídlůvky na Znojemsku. Obyvatele domu v noci vzbudil kouř a nad krbem v obývacím pokoji zpozorovali plameny. Na Znojemsku dnes hasiči likvidovali také požár rodinného domu v obci Slup. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 6:15 hodin, na místo vyjely dvě jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Požár Křídlůvky

Oheň se během několika minut rozšířil na téměř celou plochu stropu a střechy rodinného domu v obci Křídlůvky na Znojemsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 1:49 hodin a na místo vyjely tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Proti plamenům hasiči nasadili tři vodní proudy. Při hašení domu současně ochlazovali střechu sousedního objektu a bránili rozšíření požáru na okolní domy. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 2:35 hodin a zlikvidovat ve 4:42 hodin. Při zásahu bylo nutné rozebírat konstrukci stropů a střechy a dohašovat lokální ohniska hoření. Přízemní dům o rozloze takřka 90 čtverečních metrů, postavený před dvěma lety, oheň téměř zničil. Z objektu se podařilo zachránit obvodové zdi, zimní zahradu, kuchyni a koupelnu. Hodnotu zbývající části domu i sousedního objektu uchráněného zásahem hasičů vyšetřovatel vyčíslil na milion korun.

Příčina vzniku požáru je v šetření, podle dosud získaných poznatků bylo jeho nejpravděpodobnější příčinou nesprávné umístění komínu krbu v blízkosti hořlavých materiálů. Jen několik centimetrů od komínu byla dřevěná lišta, která se od rozpáleného komínu zřejmě vzňala. Oheň se pak dřevěnou konstrukcí stropu rozšířil na střechu a další části domu.

Požár Slup

Na Znojemsku dnes hasiči likvidovali také požár rodinného domu v obci Slup. Oheň, který zasáhl střechu objektu o půdorysu cca 23 × 11 metrů, hasiči lokalizovali v 6:48 hodin a zlikvidovali v 7:38 hodin. Na starším rodinném domě z první poloviny minulého století oheň zničil střechu a komoru v hospodářské části stavení. Příčina vzniku požáru je v šetření, podle zjištěných poznatků se zřejmě jednalo o úmyslné zapálení. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 150 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet