Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Těžce zraněnou ženu v kolejišti ošetřovali před příjezdem zlínských záchranářů dva muži

V 20:40 hodin přijalo krajské operační středisko zlínských hasičů oznámení o nehodě na železniční trati u ulice Vodní v centru Zlína. Podle oznamovatele se v kolejišti nacházela žena s těžkým zraněním spodních končetin.

Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů centrální stanice Zlín s jedním zásahovým vozem. Současně byla vyslána i jednotka HZSP SŽDC Přerov.

V době příjezdu našich hasičů už na místě nehody zasahoval lékař zdravotnické záchranné služby a hlídka PČR. Hasiči provedli nasvětlení místa nehody pomocí osvětlovacího teleskopického stožáru zásahového vozidla a asistovali při ošetřování těžce zraněné ženy. Po její stabilizaci pomohli s přenosem do sanity ZZS.

Jak bylo také velitelem zásahu zjištěno, celou událost zaregistroval muž, který se pohyboval v blízkosti kolejiště. Ten také poté co zjistil, že žena byla projíždějícím vlakem sražena, běžel okamžitě na místo střetu a aniž by vzhledem k situaci zaváhal, začal poskytovat první pomoc.

Za pomocí opasků provedl zaškrcení tepen v oblasti stehen obou zraněných nohou a zabránil masivnímu krvácení. Jeho okamžitá reakce a zásah si podle pozdějšího vyjádření velitele zaslouží zcela určitě velké uznání a ocenění.


Upřesnění:

Na základě osobního kontaktu s oznamovatelem a svědkem celé události se podařilo upřesnit, že na poskytnutí první pomoci se spolu s ním podílel i další muž, kterého si na pomoc sám přivolal. Ten také spolu s ním prováděl zaškrcení končetin zraněné ženy.

Jak bylo také zjištěno, tento muž využil svých odborných znalostí absolventa kurzů první pomoci. Uznání a ocenění za zvládnutí celé situace si samozřejmě zaslouží oba občané.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet