Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň poškodil seník a vepřín

Sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů spolu s vojáky ze Záchranného praporu v Bučovicích likvidovalo ve čtvrtek 4. ledna 2007 večer požár seníku a střechy vepřína v zemědělském areálu v Letonicích na Vyškovsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 17:50 hodin.

Plameny podle svědků vyšlehly v přístřešku pro seno, odkud se rozšířily také na střechu vepřína s ustájenými prasaty a selaty. Zvířata se hasičům a pracovníkům společnosti podařilo z prostoru ohroženého kouřem a sálavým teplem odehnat do bezpečí v odlehlejší části objektu. Žádné zvíře neuhynulo, několik prasat však bylo ožehnuto.

Proti plamenům hasiči nasadili sedm vodních proudů. Na místě zasahovalo celkem devět cisternových vozidel. K zásobování proudnic hasiči v obci zřídili čerpací stanoviště a kyvadlovou dopravu vody. Oheň zasáhl celý ocelový přístřešek pro slámu o velikosti cca 50 čtverečních metrů a rozšířil se také na zhruba polovinu střechy vepřína o půdorysu 75 × 18 metrů. V půdním prostoru vepřína požár zasáhl uskladněnou slámu, řezivo a provozní technologii. Oheň se podařilo lokalizovat ve 20:15 hodin, protože se však zřítila část střechy vepřína, bylo nutné rozebírat konstrukci a dohašovat lokální ohniska. Také prohořívající a doutnající slámu uskladněnou v přístřešku bylo třeba pomocí nakladače postupně vyvážet a prolévat vodou, část slámy hasiči nechali pod kontrolou dohořet. Požářiště s doutnajícími ohnisky hasiči střežili a dohašovali až do ranních hodin.

Při zásahu se lehce zranili tři dobrovolní hasiči. Člen dobrovolné jednotky z Rousínova si podvrtnul kotník nohy a po ošetření v nemocnici byl propuštěn do domácího léčení, hasiči z Letonic byla na místě ošetřena menší tržná rána na prstu ruky. Zdravotnickou pomoc velitel zásahu povolal pro člena dobrovolné jednotky z Vyškova, kterého postihla nevolnost při používání dýchacího přístroje.

Požár zničil ocelový přístřešek pro slámu a poškodil zhruba polovinu střechy zděného vepřína. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření a požářiště zkoumají experti HZS a Policie ČR. Způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 1,5 milionu korun. Částkou 2,1 milionu korun předběžně vyčíslil hodnotu majetku uchráněného zásahem hasičů.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet