Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně shořel sklad

Rozsáhlý požár v centru Brna zaměstnal ve středu odpoledne desítky hasičů.

Skladiště nábytku a dílny mezi budovami společnosti Tusculum a Jihomoravská energetika v Lidické ulici lehly během hodiny popelem. Hasiči totiž měli problémy s hydranty, nemohli se ani snadno dostat k plamenům. Se samotným hašením začali až po dvaceti minutách.

Na plameny upozornili pracovníci Jihomoravské energetiky zhruba ve 13:15. „K požáru vyrazilo celkem 8 jednotek hasičů, kteří museli likvidovat požár v dýchacích přístrojích. Shořelo přízemní skladiště tří firem,“ uvedl Jaroslav Haid z jihomoravského ředitelství hasičů v Brně. Jak sdělil svědek, průtahy s počátkem hašení byly i vinou mrazivého počasí neúnosné. „Než přijeli první hasiči, uteklo asi 7 minut a požár se rozšířil na celý objekt i oplocení. Pak začaly problémy s tím, jak se k požáru dostanou, protože do dvorního traktu auty neprojeli a tak trvalo dalších víc jak 10 minut, než se začalo s hašením,“ popisoval.

Výbuch propanbutanové lahve
Ještě než se hasiči k ohni dostali, vybuchla v plamenech malá propanbutanová láhev. Exploze dokonce nadzvedla střechu. Ze dvora musela být okamžitě odstraněna zaparkovaná auta. Provoz na Lidické ulici, která tvoří páteř Brna, byl následně omezen.

Na záchranu dílen a skladu už bylo pozdě. Hasičům zbývalo hlídat plameny tak, aby nepřeskočily na sousední domy. Po hodině a půl dohasili poslední plamínky.

„Prozatím máme vyčíslenou škodu jen částečně a odhaduje se na něco přes půl miliónu korun. Toto číslo však nemusí být konečné. Zatím se nedá říct, od čeho oheň vzniknul a budeme moudřejší, až požářiště vychladne a vyšetřovatel bude moci do něj vstoupit a prohledat ho,“ doplnil Haid.

Zdroj : FLASHNEWS.CZ
Sdílet