Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy v Temném Dole

Ve čtvrtek 4. ledna 2007 krátce před půl jedenáctou hodinou dopolední je na tísňovou linku hasičů nahlášen majitelem objektu bývalé továrny Mechanika v Temném Dole „dým ze střechy – hořící trámy“ . K nahlášené události Operační středisko HZS vysílá vzhledem ke značně velkému a členitému objektu jednotku ze stanice Trutnov včetně automobilového žebříku a dobrovolné jednotky z Horního Maršova, Svobody nad Úpou a Pece pod Sněžkou – Velké Úpy.

Po dojezdu na místo události je zjištěno: dým vycházející ze střechy obytné části továrního objektu v okolí komínového tělesa – neklamná známka požáru v půdním prostoru, či střešní konstrukce. Je provedeno nastavení šedesátimetrové „D“ hadice Haberkorn s následným prodloužením o dalších 20 metrů zrcadlovým prostorem obytné části do bytu v III. nadzemním podlaží objektu a ve spolupráci s majitelem rozebrání obložení stropní části bytu včetně izolace a následné vniknutí do uzavřeného půdního prostoru. Zde je po doslova připlazení v takto těsném prostoru nalezeno ohnisko požáru, které je nasazeným „D“ proudem s proudnicí Rambojet 05 lokalizováno. Požárem zasažené části trámů a podbití střešní konstrukce jsou následně začištěny odřezáním motorovou pilou bez poškození plechové krytiny. Tím je požár, který se zachytil včas a napáchal škodu za „pouhých“ 1 000,– Kč, úplně zlikvidován. Vyšetřovatelem, který odhadl uchráněné hodnoty na 400 000,– Kč, bylo zároveň komínové těleso a elektroinstalace bytu vyloučeno z užívání a stanovena příčina vzniku požáru – vznícení trámu přizděného na komínové těleso. Naše jednotka zajistila až do večera dohlídku na požářišti a následné předání místa události majiteli.

Událost na jedné straně potvrdila problémy zajištění výjezdu dobrovolné jednotky v pracovní době – nedostatek řidičů, na druhé straně se ukázala jako velmi užitečná možnost prodloužení klasické VT hadice z navijáku cisterny přes půlspojku o další „D“ hadice a celkové použití „D“ proudu v těchto podmínkách jako velmi snadné a šetrné vzhledem k manipulaci, spotřebě vody, kultuře hašení a následným škodám.

Za SDH Horní Maršov Soptik-HM
Foto- Hasiči Horní Maršov
Více foto na www.hasicihornimarsov.cz
Sdílet