Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Rokycan havaroval autobus, jedna osoba zahynula

V pondělí 8. dubna 2013 sjel autobus plný dětí z dálnice D5 těsně za exitem Rokycany (62. km ve směru na Prahu), přerazil několik vzrostlých borovic, dopadl na silnici pod dálničním tělesem, která vede z Rokycan na Litohlavy a narazil do protisvahu. Vozidlo zůstalo stát na kolech, celou přední část mělo zdemolovanou.

V 6:38 hodin ráno k nehodě vyjely hasiči z Rokycan a ze Slovan. Následně byl na místo povolán i autobus a vyprošťovací automobil z Košutky.

Uvnitř autobusu cestovalo 41 osob (5 dospělých a 36 dětí). Všechny osoby byly francouzské národnosti.

Hasiči ve spolupráci se záchrannou službou vyprostili z autobusu několik zraněných osob. Dvě osoby do nemocnice transportoval vrtulník, s devíti osobami odjely sanitky. Jedna osoba utrpěla zranění neslučitelná se životem. Pro dvacet devět osob hasiči přistavili autobus. Tím byly děti dopraveny do Fakultní nemocnice na vyšetření. Autobus přes Plzeň projížděl s policejním doprovodem.

Před sedmou hodinou ráno dispečink linky 155 ve Středočeském kraji obdržel od zdravotnického operačního střediska v Plzni žádost o výpomoc u nehody autobusu, který havaroval na dálnici D5 nedaleko Rokycan. Dispečink na místo vyslal výjezdovou skupinu rychlé lékařské pomoci z Hořovic a posádku rychlé zdravotnické pomoci ze Zdic. Záchranáři ze Středočeského kraje po příjezdu na místo spolupracovali s plzeňskými záchranáři. Z místa zásahu po ošetření převezli jednu těžce zraněnou osobu s mnohočetnými zraněními do Fakultní nemocnice v Plzni na centrální příjem a jednu osobu na chirugickou ambulanci do Rokycan, uvedlo tiskové oddělení středočeské záchranky.

Silnice z Rokycan na Litohlavy byla po celou dobu zásahu i vyšetřování policií zcela uzavřena. Doprava na dálnici nebyla nijak omezena, pouze byl uzavřen exit Rokycany v obou směrech.

Hasiči vyprostili autobus pomocí navijáku vyprošťovacího automobilu. O jeho odtah se postarala soukromá firma. Hasiči uniklé provozní kapaliny zasypali sorbentem. Na úklid vozovky byla povolána SÚS.

Magistrát města Plzně zajistil pro děti náhradní ubytování v 31. ZŠ v Plzni. Děti, které nemusely být hospitalizovány, byly hasičským autobusem transportovány do budovy školy.

Kromě povolaných tlumočníků se na místo dostavilo i několik francouzsky hovořících dobrovolníků, ti pomáhali zdravotníkům i hasičům při komunikaci se zraněnými. Na místo se dostavila i Diecézní charita Plzeň. Policie zajistila psycholožku. Na místo se dostavili i z Francouzské ambasády.

Z důvodu mimořádné události hasiči zřídili krizovou linku, na kterou se mohou lidé obracet s otázkami týkající se této události. Telefonní číslo na hasičskou linku: 950 330 330. Hasiči jsou ve spojení s Francouzskou ambasádou, která zřídila krizový štáb. Telefonní číslo, na které se mohou obracet především francouzsky hovořící: +420 251 171 711.

Zasahující jednotky:

  • HZS Plzeň-Košutka
  • HZS Plzeň-Slovany
  • HZS Rokycany
Sdílet