Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár zemědělské usedlosti na Blanensku

Deset jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes (6. ledna 2007) postupně zasahovalo při likvidaci požáru zemědělské usedlosti v obci Ústup na Blanensku. Požár operačnímu středisku HZS v 1:42 hodin ohlásili sousedé, kteří zpozorovali plameny, šlehající z hospodářské části objektu.

Při příjezdu hasičů již hořelo v kůlnách a chlévech a oheň se šířil na obytnou část rozlehlé usedlosti o celkovém půdorysu cca 20 × 30 metrů. Starší majitelé usedlosti před plameny a kouřem stačili uniknout, z chlévů a dvora hasiči evakuovali do bezpečí k sousedům slepice, králíky, kozu a psa.

Proti plamenům hasiči zasahující v dýchacích přístrojích po vypnutí přívodu el. proudu nasadili pět vodních proudů, dvěma proudy z nich bránili rozšíření požáru na sousední stavení. Vodu k hašení k požářišti přiváděli hadicemi z místní požární nádrže, později zřídili kyvadlovou dopravu vody z čerpacího stanoviště v sousední obci Kněževes. Prostor zásahu hasiči nasvítili pomocí elektrocentrály. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu a zabránit jeho dalšímu rozšiřování ve 2:41 hodin. V hospodářské části usedlosti však oheň zachvátil také uskladněné seno a slámu, které hasiči museli postupně vynášet a dohašovat na dvoře a před domem, vzhledem k intenzitě hoření a poškození domu bylo nutné strhnout štítovou zeď, postupně rozebírat zbytky střechy a krovů a dohašovat lokální ohniska hoření. V současné době (15:30 hodin) na místě stále zasahují čtyři jednotky hasičů. Ti se vzhledem k délce a náročnosti zásahu postupně střídají, při rozebírání zbytků objektu, odvážení sutin a při dalších likvidačních pracích hasičům pomáhají místní obyvatelé. Obecní úřad záchranářům zajistil občerstvení. Likvidační práce včetně dohašování objektu zřejmě potrvají až do večerních hodin a hasiči budou požářiště střežit i v noci.

Oheň zničil celou hospodářskou část usedlosti – chlévy, kůlny a garáž, shořela i střecha nad obytnou částí domu. Plameny a sálavé teplo částečně poškodily také sousední domy. U jednoho prohořela část kůlny, u druhého žárem popraskaly skleněné výplně oken. Celkovou škodu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 800 tisíc korun, částkou tří milionů korun pak hodnotu majetku, který se zásahem hasičů podařilo uchránit. Požářiště od ranních hodin podrobně zkoumali experti HZS a Policie ČR. Ti zjistili, že oheň, který začal hořet v hospodářské části usedlosti, způsobila technická závada na elektroinstalaci.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet