Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Repasovanou Tatrou 815 jezdí hasiči z Frýdlantu, opravu si vynutilo extrémní nasazení při povodních v roce 2010

V roce 1990 byla hasičům z jednotky SDH města Frýdlant zakoupena Tatra 815 CAS 32 s nástavbou tehdejší Karosy Polička. Do roku 2010 sloužila spolehlivě, extrémní nasazení při povodních v roce 2010 se na ni však výrazně podepsalo.

V roce 2012 se podařilo díky dotaci z Libereckého kraje ve výši jednoho milionu korun a s přispěním samotného města Frýdlant zajistit repasi vozu. Výběrové řízení na kompletní generální opravu vyhrála firma ANZA z Chlumce nad Cidlinou.

Kromě kompletní opravy podvozku prošla repasí především nástavba a to včetně nádrží. Nově Tatra veze 9 000 litrů vody a 600 litrů pěnidla. Nádrž na vodu je ocelová, na pěnidlo nerezová.

Nástavba je zhotovena z hliníkových profilů a oplechována. Všechny skříně pro příslušenstvím jsou kryty roletkami s podélným madlem, pracoviště strojníka je pak přístupné výklopnými dveřmi.

Vozidlo rovněž dostalo nové osvětlení a to jak výstražné (modré i oranžové barvy), tak okolí vozu, které na každém boku zajišťuje dvojice světel na horní hraně nástavby, vzadu je pak světlo jedno. Vnitřní osvětlení rolet je řešeno LED pásky. Dalším z výrazných prvků je pneumaticky vysouvaný teleskopický stožár s dvojicí 1 000 W reflektorů.

Nad čerpadlem nově přibyl naviják se 60 metry tvarově stálé hadice pro rychlý zásah. Do předních rolet se vešly jak dýchací přístroje, tak i elektrocentrála s příslušenstvím. Nechybí náhradní tlakové láhve, plovoucí čerpadlo ani motorová pila.


Výše prostředků, kterou dodalo město, dosáhla částky 750 tisíc korun, celková hodnota repase je tedy 1 750 000. Přejeme jednotce, aby se povedená oprava pozitivně projevila na délce další služby tohoto vozu.

Sdílet